Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om att stärka det samiska språket

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 08.09

Den statliga utredningen med åtgärder för att stärka det samiska språket som kom i början på året har varit ute på remissrunda. Och frågan om utvidgat samiskt förvaltningsområde har engagerat kommunerna mest.

Det var i februari som riksdagsledamoten Paavo Vallius presenterade utredningen Att återta mitt språk - åtgärder för att stärka det samiska språket. En av de stora förändringarna som föreslås är att utvidga förvaltningsområdet för samiskan med 20 kommuner. Remissvaren visar på delade meningar.

Olika svar
Vindeln, Piteå och Skellefteå kommun anser inte att det är nödvändigt att det samiska förvaltningsområdet omfattar just dom. Skellefteå kommun skriver att de är tveksam till om utvidgat språkområde är en optimal lösning för att värna och stärka det samiska språket.

Övriga kommuner som valt att svara är i stort sett positiva till utvidgningen men pekar på kostnaderna som det innebär, och vill att staten går in med finansiering. Jokkmokks kommun skriver att de på sikt vill att det ska hittas andra modeller än en geografisk avgränsning av förvaltningsområdet för minoritetsspråken.

Språkcentrum
Det är många kommuner som vill ha språkcentrum lokaliserade hos sig. I utredningen föreslås att kommunerna Östersund och Storuman ska vara nav i det sydsamiska språkområdet. Sorsele skriver i sitt remissvar till utredningen att de vill se ett sydsamisk språkcentrum etablerat i just deras kommun.

Både Kiruna och Jokkmokks kommuner menar att det finns behov av språkcentrum i de nordsamiska och lulesamiska språkområdena.

Modersmålsundervisning
När det gäller förändringarna som föreslås för modersmålsundervisningen är det endast Östersund som kommer med invändningar - det blir kostnadskrävande anser de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".