Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Idre sameby får rösta i rovdjursfrågan

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 12.41

Ska kommunen verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp? Den frågan kommer invånarna i Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalens kommuner få svara ja eller nej på i en folkomröstning.

Folkomröstningen kommer att hållas i samband med de allmänna valen på söndag. Idre sameby ligger inom Älvdalens kommun och samebyns medlemmar kommer alltså ha möjlighet att ge sin röst i frågan.

En av dem är Jörgen Jonsson som är ordförande för Idre sameby.
 – Jag är egentligen emot folkomröstningar som så, för det kan ge vilket utslag som helst. Men nu när möjligheten ges så tänker jag gå och rösta i alla fall, för det är ju i alla fall inte negativt för rennäringen om man skulle få ett ja i den här frågan, säger han.

Vettig rovdjursförvaltning
Men trots det hade Jörgen Jonsson hellre sett att kommunen hade koncentrerat sig på en vettig rovdjursförvaltning.

– För alldeles oavsett om du har rätt att skjuta rovdjuren i samband med rovdjursangrepp, så är det för rennäringens del alldeles oacceptabelt att även ha en okontrollerad rovdjursstam inom renskötselområden, det ställer ju till stora skador ändå, säger han.

– Man ska ju ha tur om man ska ertappa rovdjuren i samband med själva angreppet.

Självklarhet
Björn, lodjur, varg, djärv och örn, det är rovdjur som tärt på renstammen inom Idre sameby genom åren.  600 renar blir föda för rovdjuren inom samebyn varje år.

Jörgen Jonsson tycker inte att det är konstigt att man vill skydda sina djur.
 – Det borde ju vara en självklarhet att du som tamdjursägare måste få freda din egendom från rovdjursangrepp, det tycker jag är en självklarhet, säger Jörgen Jonsson.

Det motiverar han med att det dels handlar om tamdjur som man borde få freda från lidande orsakat av rovdjur. En annan anledning är att det handlar om en primärnäring.
 – Man ska ju leva på köttproduktion, och får du för stora rovdjursförluster så rubbas ju hela produktionen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".