Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till utökning av modersmålsundervisning

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 08.40

Östersundskommun vill inte ha någon utökning av modersmåls undervisning när det gäller samiskan. Det skriver kommunen i sitt remissyttrande till den statliga språkutredningen som ska stärka samiskan. Miljöpartiet som profilerat sig i samiska frågor har ställt sig bakom det här.

– Vi hade ju inte läst hela förslaget, vi hade ju bara läst en sammanfattning och kunde inte säga någonting, säger Karin Thomasson som sitter i kommunstyrelsen.

Att ändra villkoren för modersmålsundervisningen är en punkt som hon stödjer, trots det framgår det inte i protokollet.

– Ja, det var väl olyckligt men det som vi hade läst var en sammanfattning av det här, man hänvisar ju till utredningsdirektiv och finansieringshänvisning i det här svaret, och det hade ju inte vi läst så vi kunde liksom inte säga någonting om just den där punkten, vi hade inte tillräckligt med kunskap, säger Karin Thomasson.

Avvisade förslag
Den statliga utredningen för att stärka det samiska språket föreslår att alla ska få läsa samiska oavsett grundkunskaper och de gånger det inte finns språklärare ska det ordnas undervisning på distans med lärare på annan ort. Men Östersund avvisade det förslaget.

– Vi gjorde det av det skälet att det är en lagstiftning som vi inte ser att staten finansierar fullt ut, det var den diskussionen vi fick när vi gjorde yttrandet, säger Jens Nilsson, kommunalråd.

Redan betalt
I Språkutredningen pekas det på att många utgifter för modersmålsundervisningen redan är betalda. Kaisa Syrjänen Schal är huvudsekreterare i utredningen.

– De delar som går att beräkna har vi beräknat, sen har vi då påtalat den här bakgrunden att de får redan ersättning för modersmålsundervisningen oavsett om dom anordnar det eller inte, säger hon.

Är det stora summor?
 
– Nej jag tror inte att det är stora summor, för det är ändå få barn det berör. Och skulle det vara stora summor så får man föra den diskussionen att kanske staten skulle gå in och bidra ytterligare till de kommuner de faktiskt berör, säger Kaisa Syrjänen Schal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".