Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Muonio sameby kämpar för att bli skogssameby

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 06.33

Nu vill Muonio sameby att sametingets styrelse prioriterar frågan, hur, Muonio sameby ska få status som skogssameby. Idag har Muonio sameby status som koncessions sameby och det vill samebyns medlemmar få ändring på.

Thomas Sevä är ordförande i Muonio sameby.
 – Ja, vi ser det som en allvarlig situation som har dykt upp nu med att länsstyrelsen har överlämnat ansvar till Sametinget och våran renskötsel i min sameby ska fortfarande ligga under länsstyrelsen, säger han.

Muonio sameby klassas som koncessions sameby och den största konsekvensen av det enligt Thomas Sevä är att inte ha självbestämmandet över den egna renskötseln.

– Det största problemet vi har i dag är vi inte själv kan bestämma över våran egen renskötsel utan vi styrs fortfarande av lappfogdar som försöker få bestämmanderätten på länsstyrelsen, säger han.

Kämpat länge
Muonio sameby har länge kämpat för att få bli skogssameby. Och för några år sedan när bland andra rennäringspolitiska kommittén lade fram sitt förslag så fanns förhoppningen hos samebyn att den skulle ligga till grund för en förändring för Muonio, från koncessions sameby till skogs sameby. Men ingenting har hänt.

Och nu när Sametinget ska få ta över ansvarsuppdrag för bland annat rennäringen så tycker Thomas Sevä att det är ännu viktigare med att bli klassad som skogs sameby. För ansvaret för koncessions samebyar kommer att ligga kvar hos länsstyrelsen i Norrbotten. Och för länsstyrelsens hantering av rennäringsfrågor har inte ordförande i Muonio sameby mycket till övers.

Stora förhoppningar
Därför har man begärt att få träffa sametingets styrelse för att få hjälp med att lösa frågan, Och Thomas Sevä har stora förhoppningar på sametingets politiker, att dom ska hjälpa till med att förändra statusen för Muonio sameby.

– Jag har stora förväntningar på Sametingets politiker, i och med att de är folkvalda människor, där vi har lagt tilltron på våra politiker så det är deras skyldighet att se till att Muonio sameby blir den skogssameby som skogssamerättsutredningens förslag har visat, säger Thomas Sevä.  

Enligt Lars Anders Baer, sametingets styrelseordförande så kommer sametingets styrelse att behandla frågan nu i veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".