Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutbehandlingen av FN:s urfolksdeklaration inleds - sametinget följer processen

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 08.08

Under hösten ska FN:s urfolksdeklaration slutbehandlas inom FN-systemet i New York. Ett historiskt beslut väntar urfolken världen över. Och sametinget vill spela en avgörande roll.

Redan i början av oktober väntas frågan upp på bordet och mitten av december ska FN:s högsta beslutande organ, generalförsamlingen rösta i frågan.

Lars Anders Baer, styrelseordförande i sametinget, anser det är av yttersta vikt att sametingen i tre nordiska länderna noga följer FN-processen.

Beredd på motstånd
Baer vill att de tre sametingen hjälps åt för att finansiera en tjänsteman som enbart ska jobba med att följa deklarationsarbetet.
 – Vi följer frågan väldigt nära. Vi måste vara beredda att agera om deklarationen möter motstånd, säger Lars Anders Baer.

Motarbetad deklaration
I över 20 år har förhandlingarna om en internationell urfolksdeklaration pågått och det har länge sett ut att rinna ut i sanden. 

Mäktiga länder som USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Ryssland har aktivt motarbetat deklarationen in i det sista.  Men i juni antogs deklarationen av FN:s nybildade råd för mänskliga rättigheter med 47 medlemsländer. ’

Viktigt beslut
Deklarationen innehåller 45 artiklar och Lars Anders Baer anser att det skulle vara det viktigaste beslutet som FN någonsin tagit när det gäller urfolk.
 – Det skulle framförallt underlätta på hemmaplan i diskussionerna om samekonventionen och ILO-konventionen 169. De nordiska länderna brukar i regel följa FN-deklarationer, säger Baer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".