Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mycket samerelaterad forskning - trots små resurser

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 14.20
Öje Danell

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, har på regeringens uppdrag undersökt hur den samiskrelaterade forskningen fungerar och vad som ytterligare behöver göras. Öje Danell, professor i renskötsel har deltagit i arbetet.

Enligt Öje Danell visar undersökningen att det finns en oerhörd bredd i forskningen.
 – Men samtidigt pekar den ju också på vissa områden som inte är intäckta, säger han.

Man ska svara på det folk frågar om, och man ska lyssna på dem som ska ha nytta av forskningen och man ska informera och förmedla information till den samiska världen. Till det här finns inga pengar, men man måste fördela de pengar som finns tillsammans med det samiska samhället. Det är något av innehållet som man läsa i rapporten.

– Det finns en mångfald trots att resurserna är ganska små, säger Öje Danell.

Spretar
När det gäller näringen så finns ju formaliserad kontakt med fotfolket och de som eventuellt ska ha nytta av forskningen. Öje Danell berättar att det finns liknande kontakter som näringsforskningen har inom andra områden också, men att det inte finns samma samordning på samma sätt som på näringssidan.

– Och det gör att det spretar åt lite olika håll, samtidigt får man ju konstatera att det är det är förvånansvärt mycket som görs med så lite resurser som det finns i samerelaterad forskning, säger Danell.

Området fascinerar
Det tror han beror på att många fascineras av området som drar forskare till sig.
 – Samtidigt är det ett svårt område att forska på för att det inte ger den vårdnad för forskare som man kanske skulle önska sig.

Man får inte den uppmärksamhet som man kanske är värd?
 
– Nej, för att det är ett litet område trots allt inom ett land, säger Öje Danell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".