Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kartläggning av mobbning i skolorna - viktigt enligt sameskolchefen

Publicerat tisdag 26 september 2006 kl 06.28

Sameradion har undersökt samebarnens skolsituation i Västerbotten. Undersökningen visar att eleverna i både grundskolorna och gymnasierna upplever mobbning på grund av sin samiska identitet.

Från och med första april i år skärptes skollagen, vilket bland annat innebär att föräldrar vars barn mobbas nu kan anmäla skolan och få skadestånd om mobbningen inte upphör.

– Ja helt klart är det en möjlighet som ges åt föräldrar i och med att lagen har tillkommit. Men jag tror det vi mest skulle behöva är att få barnen och eleverna att prata öppet om sina problem så att de vuxna som finns i skolan upptäcker det här, säger Britt Allas Labba, sameskolchef.

Liten sluten ö
Hon säger också att sameskolstyrelsen inte vet vilken situation som samiska elever, ungdomar och barn har i dag.

– Nej, vi vet inte det, och det är väldigt svårt att veta vilken situation barnen befinner sig i för att barn och framförallt ungdomskulturen är ju som en liten sluten ö i samhället, det är mycket som sker i det fördolda, vi vuxna får inte reda på vad som händer, säger Britt Allas Labba.

Telefontjänst efterfrågas
Samiska ungdomar som Sameradion har varit i kontakt med föreslår att det borde upprättas en telefontjänst eller ett center dit samiska ungdomar kan vända sig för att berätta att de blir utsatta för mobbning och vad de eventuellt kan göra för att komma bort ifrån det.

– I dagsläget är det svårt att säga vad vi skulle kunna ha för möjligheter att etablera det här, men jag ser ju helt klart att det finns ett behov av det här när sameungdomarna framför det som ett behov, säger Britt Allas Labba om förslaget.

Kartläggning
Regeringen har gett skolverket i uppdrag att kartlägga mobbning och diskriminering i skolorna som bland annat rör kön, etnicitet och sexuell läggning. En sådan kartläggning är viktig att göra tycker sameskolchefen Britt Allas Labba.

– Speciellt viktigt är det att våra samiska barn och ungdomar, att deras situation kartläggs, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".