Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renköttspriset fortsätter uppåt

Publicerat tisdag 26 september 2006 kl 06.36

Nu har årets sarvslakt genomförts och precis som under de senaste åren är renköttet inne i en positiv prisspiral sett med renägarögon. Årets avräkningspriser har varit högre än förra året.

Landets två största uppköpare Grundnäs Kött och Renomera, tidigare Arvidsjaur Renslakt, som tillsammans står för mer än hälften av renslakten i landet har betalat 42,50 kr/kg inklusive moms. Det är en höjning med 6,50 kr eller 18 % jämfört med förra hösten. I båda fallen betalar man alltså samma pris för alla sarvar oavsett vikt.

– Inför förra säsongen så hade jag ju velat ha två prisklasser på sarven, men de här samebyarna och renägarna är ganska tuff i förhandlingar så de lyckades övertyga mig om att de skulle vara ett pris, så då körde vi det i fjol och därför så kör vi det i år också, förklarar Fredrik Eklund på Grundnäs Kött.

Fet sarv olönsam
Många uppköpare tycker att den stora sarven är alldeles för fet och för dyr och olönsam, något som Fredrik Eklund kan hålla med om.  
 – Lite grann blir det ju så att den mindre sarven så att säga, under en 50 kilos ren, han subventioner ju lite grann den där 70-80 kilos sarven. Det blir ju ett litet genomsnittspris, säger Fredrik Eklund.
Hoppades på mer
Olle Larsson är renägare i Rans sameby och brukar sälja sina renar till Grundnäs.
 – Ja, jag hade väl hoppats på någon krona till, men vi måste ju hålla oss till verkligen också och 42,50 är ju 6,50 mer än i fjol så att det är ju en bra ökning, säger han om årets avräkningspris.

Och Olle Larsson kan nog få sin önskan uppfylld. Så här säger nämligen Lars-Ove Jonsson, på SSR:s projekt Ren Mat.
 – Det skulle inte förvåna mig om priset höjs ytterligare ju längre in i säsongen vi kommer. Så har det ju varit tidigare säsonger att man har börjat väldigt försiktigt.

Hur stor ökning handlar det om?
 
– Ja det är svårt att bedöma det men säkerligen några kronor till.

De renägare som levererat renar till Svantes Vilt i Harads och till Ammarnäs Vilt i Vilhelmina/Hammerdal har fått 42 kr/kg för renarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".