Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svalt intresse för samisk dagstidning

Publicerat tisdag 3 oktober 2006 kl 07.17

Intresset är svalt hos chefredaktörerna på Samefolket och Sáminuorat att starta en samisk dagstidning. Detta trots att Europarådet uppmanar Sverige att underlätta utgivandet av dagstidningar på samiska i Sverige.

I en alldeles färsk rapport från Europarådet kritiseras Sverige på en rad punkter när det gäller minoritetsspråkskonvetionen.

Europarådet är bland annat kritisk till att det sydsamiska området inte omfattas av språklagen och det det är svårt att få tag på läromedel på minoritetsspråk.


Mediakritik
Även på mediasidan har Europarådet synpunkter.
Sveriges television kritiseras för att de saknar utbud på lulesamiska och sydsamiska och Sveriges Radio får kritik för att Sameradions regionala sändningar inte hörs över Arjeplog, som är en fyra samiska språkkomuner.

Det finns inget särksilt presstöd för samiska tidningar och Sverige uppmanas därför att underlätta för samiska dagstidningar att komma ut.

Så här säger Katarina Hällgren, redaktör för Samefolket, på frågan om hon har haft nåt intresse av att starta en dagstidning.
 - Nej, det har jag egentligen inte haft.

Om ni skulle få stöd att starta en dagstidning. Är det något du skulle nappa på?
 - Tanken har aldrig slagit mig. Får man mer pengar hamnar man i ett annat läge. Men det krävs mer personal och det är inte lätt att få tag i samiska journalister, säger Hällgren.
Tidningen Sáminuorat kommer i dag ut fyra gånger per år, att starta en dagstidning är ingenting som chefredaktören Anneli Kråik har funderat över.
 - Jag har inte tänkt på det personligen men det vore bra om någon annan gjorde det för vi behöver så många tidningar som möjligt, säger Anneli Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".