Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner dömer ut utredningar

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 11.38

Inlandskommunerna i Västerbotten kommer att döma ut utredningarna om samebyarnas rättigheter. I de olika remissförslag som man arbetar med tar kommunerna tydligt markägarnas parti och inte samebyarnas.

Den 1: a november går remisstiden ut för både Jakt- och fiskeutredningen och Gränsdragningskommissionens utredning. Att samebyar ska bestämma över privat mark och att renskötseln ska bedrivas ända ner till kusten är det mest kontroversiella frågorna i utredningarna.

Vilhelminas blivande kommunstyrelseordförande, centerpartisten Gunnar Hörnlund, antyder att staten konspirerar för att stärka samebymedlemmarnas rättigheter.
 - Det är som att man smygvägen försöker införa det här utan att först utreda vilken rätt markägaren har till sin egen mark och vilken rätt samerna har, säger Gunnar Hörnlund.

”Ensidigt gynnande”
I Sorsele är politikerna inne på att kommunen inte kan stödja ett förslag som ensidigt gynnar samebymedlemmar. Alla Sorselebor ska kunna fiska och jaga till en rimlig kostnad och det är kommunens uppgift att tillgodose alla innevånare rättvist.

Och fler kommuner dömer ut utredningarna. Nu ska 10 - kommungruppen, ett nätverk för inlands- och fjällkommuner, skriva ett gemensamt remissvar mot utredningarna.

Länstyrelsen oroas över administrationen
På Länsstyrelsen i Västerbotten avfärdar man däremot inte jakt- och fiskeutredningen som helhet.
 - Samerna har haft rätt att jaga och fiska i alla tider, skillnaden är att det sätts på papper, säger Rolf Troeng som är den tjänsteman som jobbat med remissförslaget på Länsstyrelsen.

Förslaget har föredragits för Rennäringsdelegationen, men Länsstyrelsens styrelse har ännu inte behandlat den. För Länsstyrelsens del handlar kritiken mer om att Jakt- och fiskeutredningen får kostsamma och svåradministrerade följder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".