Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trakasserier mot koltklädda samer upprör kommunalråd i Östersund.

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 09.01
Karin Thomasson

Karin Thomasson, kommunalråd i Östersund, reagerar med bestörtning när hon får höra att samer klädda i kolt blivit trakasserade på stan i samband med Liet Lavlut.

På lördag i samband med Liet-Lávlut blev en av sameradions medarbetare utsatt för muntliga trakasserier och nedlåtande tillmälen på stan då denne var klädd i kolt. Även kulturarbetaren Cecilia Persson vittnar om liknande upplevelser.

- Ibland är dom positva och säger att man är väldigt fin och ibland är dom negativa och kallar en för lappjävel, berättar Cecilia Persson.

”Skrämmande”
Flera andra som sameradion varit i kontakt med blir bekymrade när dom får höra om saken. Bo Öhrman är musikchef på Estrad Norr, en av arrangörerna bakom Liet-Lávlut och han säger att det är skrämmande att sånt här förekommer. Även chefen för länskulturen Ingrid Prins beklagar och tycker det är tråkigt.

Kommunalrådet Karin Thomasson uppmanar dom som blir utsatta för liknande trakasserier att göra en polisanmälan.
 - Det får ju inte vara så här för det är ju hets mot folkgrupp.

Upprepning av historien
Karin Thomasson är nyblivet kommunalråd i Östersund, ett uppdrag hon delar med 3 andra politiker. Hon är själv same men säger sig inte ha upplevt liknande trakasserier. Däremot är hon allvarlig bekymrad när sameradion berättar för henne om det inträffade. Thomasson pekar på sverigedemokraternas framgångar i Härjedalen och hon vill inte se en upprepning av historien.

- De gick ju till val med ett samefientligt budskap och ska vi nu gå tillbaka till sekelskiftet vad gäller synen på samer kontra svenskar så känns det ju jättetråkigt.

Riktat diskrimineringsarbete
I Östersund har man från kommunens sida sagt att man ska jobba mer med antidiskrimineringsfrågor och diskrimineringsfrågor i allmänhet och det här föranleder ett riktat agerande från kommunen, menar Thomasson.

- Efter det här så känns det ju som att man kanske måste rikta in sig lite extra på den samiska befolkningen, säger Karin Thomasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".