Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer kunskap om samiska kvinnor - viktigt för kvinnojouren i Storuman

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 09.07

Kvinnojouren i Storuman vill kartlägga samiska kvinnors behov och livssituation. De har fått pengar från Länsstyrelsen och vill börja med ett intervjuprojekt. – Kvinnojouren behöver kunskap om hjälpen ska bli bra, säger Märtha Ingesson sekreterare vid Storuman Kvinnojour.

Storuman kvinnojour startade sin verksamhet 2004. Och redan nu känner de att de inte har nog med kunskaper om samekvinnorna och kulturen, berättar Ingesson.

– Därför tycker vi också att det som finns närmare i vår närhet, att vi vill jobba med det och se om vi kan göra någonting, säger hon berättar att kunskap om samiska kvinnor efterfrågas.

Kunskap efterfrågas
 – Ja dels det, vi i kvinnojouren, vi som är i styrelsen också, vi har egentligen väldigt lite kunskap om den samiska kulturen och därför ska vi också kunna ge ut den kunskap vi får till allmänheten. När vi kan göra intervjuer, då kan de få berätta hur de kanske känner, och det gör att det blir synligt, att det kommer upp i dagen helt enkelt, säger Märtha Ingesson.

Patriarkalt
Sameradion har tidigare berättat att kvinnojourer i Västerbotten inte har nog med kunskap om kvinnor i samekulturen.

Rakel Mattson, ordförande i Vilhelmina kvinnojour och aktiv sedan 20 år tillbaka, säger att kvinnojourens erfarenhet är att det samiska samhället är patriarkalt och att det finns slitningar mellan renskötande och andra samer.

Som svenskar
I Norrbotten ser de inget behov av att lära sig mer om samekulturen för samerna är som svenskar och pratar svenska.

Likhet är viktigt, tycker ordförande Irma Rinne i Kiruna. Om det är prat om invandrarkvinnor är situationen annorlunda, tycker Rinne.

Det anser också kvinnojourer i Jämtland. Kvinnor i renskötseln har en annan livsstil än andra och det kräver andra lösningar på deras behov.

Tänker annorlunda
Våldet mot kvinnor är det samma oavsett språk och kultur, säger Jessica vid Östersund kvinnojour. Även hon har varit aktiv i 20 år.
Efter denna rundfrågning, framstår Storuman Kvinnojour som den första som tänker annorlunda om samiska kvinnors behov.
 – Detta behöver vi synliggöra, säger Märtha Ingesson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".