Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Middag i det fria

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 13.23

Vildmarksmeny enligt Hans Eriksson som tävlar om årets vildmarkskock 2008

LUNCH FÖR FYRA HUNGRIGA VANDRARE

Trattkantarellsoppa med mjukt tunnbröd
1,5 dl Torkade trattkantareller
1 Gul lök
1 msk Köttfond
1 msk Smör
0.5 msk Vetemjöl
1 tsk Vitpeppar

Trattisarna blötläggs så att dom sväller.
Löken skalas och hackas.
Stek trattisarna så att dom torkar en del, Stek löken.
Trattisar och lök tas ur stekpannan.
Vatten och fond hälls i en kastrull och blandas.
Häll i trattisarna och löken
Tillsätt smör som smälter och blandas
Vetemjöl doftas över och vispas så att soppan blir redd.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Soppan serveras i kåsor och mjukt tunnbröd bjuds till soppan.

 

Vildmarksmiddag

Förrätt: 6 pers  ”Glösasoppa med medeltida bröd”

1 Gul lök
2 hg Blandsvamp
2,5 hg viltskav
2 msk Vetemjöl
1 tsk timjan
5 Krossade enbär
1 msk Köttfond
0,5 dl Rönnbärsgelé
8 dl Vatten
2 dl Syrad grädde

Löken hackas och läggs på stekhäll eller stekpanna nmed viltskav och svamp. Låt det fräsa en stund. Häll därefter i vatten, syrad grädde, sedan fonden och kryddorna. Låt koka upp. Vetemnjölet doftas i under omrörning så att soppan blir redd. Servera med ett gott bröd.

Huvudrätt: 6 portioner Rökta nettingar med gul mandelpotatis och björksav till dryck.

12 st Nettingar (Nejonögon) rökta
2 dl mjölk
8 hg Mandelpotatis

Pochera,(sjud) den rökta nettingen i mjölken för att mildra den rökta smaken. Nettingen läggs på ett fat, mjölksåsen hälles i en behållare och potatisen i en skål.

Björksav serveras som dryck.

Efterrätt: Stekta äpplen med kanel och honung

8 Äpplen
1 msk kanel
0,5 dl flytande honung

Äpplena steks i panna. När dom är färdiga läggs dom på ett fat. Ringla honung över och dofta kanel över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".