Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Hemma hos Ia & Jojje från Sommartorpet i SVT, i Björnhyttan. Nu i julstämning

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 14.02
1 av 13
Sommartorpet i vinterskrud
2 av 13
Ia & Jojje
3 av 13
Jojjes elever
4 av 13
Heide Baier spelade och sjöng.
5 av 13
Centralen kom tidigt på morgonen. Bordet stod dukat.
6 av 13
Ia var redan igång med baket.
7 av 13
Borta är sommaren. Nu är det julstämning.
8 av 13
Det bakades saffranbröd. Bullar eller kransar.
9 av 13
Julgodiset fanns på plats. Här Chokladmarsipankulor.
10 av 13
Polka-chokladtryffel smakade bra.
11 av 13
Kryddsillen är given på julbordet.
12 av 13
Ute syns den röda lekstugan, en husvagn.
13 av 13
Det utsmyckade taket i tv-rummet.

Julpyssel i det nyrenoverade köket hemma hos Ia Lundqvist & Jojje Pettersson från sommartorpet. Doften från vedkaminen, saffransbaket, glöggen, julgodiset som Jojjes elever masstillverkade och kryddsillen spred juldofter.

Heide Baier sjöng och spelade på gitarr. Jojjes pappa försökte få igång traktorn och det blev en Centralensändning med lantlig prägel.

Ia och Jojje öppnade dörrarna till sitt hem och berättade varför de valde att flytta från Stockholm till det som från början bara var ett fritidsboende. Hur har livet förändrats och vad är egentligen hemligheten med Jojjes kryddsill?

Lussebullar från Sommartorpet

Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 10-15 minuter.

100 gr jäst
7 dl mjöl
3 dl socker
2-3 paket saffran
300 gr margarin
1.7 l mjöl
1/2 tsk salt
ev. en burk kesella

Fyllning:
mandel
smör, rumstemp
socker
russin
ev. mandelmassa

Smält margarin och värm upp mjölken när margarinet är smält. Blanda degspadet, jäst, socker, saffran, mjöl, salt och kesella. Blanda till en jämn deg och låt jäsa i ca 40 minuter. Hacka mandeln. Kavla ut degen och bred på smör och de andra ingredienserna. Rulla ihop och klipp ihop den till en krans. Låt jäsa i ca 10 minuter.


Chokladmarsipankulor

Mandelmassa
Mörk blockchoklad
Ljus blockchoklad
Nougat
Hasselnötter
Valnötter

Polka-chokladtryffel

300 gr mörk choklad (70 %)
1.5 dl grädde
1 dl socker
50 gr smör
1 näve polkagrisar

Koka grädde och socker. Ta bort den från plattan och smält i chokladen och smöret så att det blir en smet. Krossa polkagrisarna till små bitar. Blanda i polkagrisarna i smeten och häll smeten i knäckformar. Du kan också låta smeten kallna lite och forma den till små kulor och rulla dem i kakao. Lägg ev lite polkagrisbitar som garnering ovanpå om du väljer knäckformarna.

Saffranspannacotta

Ca 4 stora portioner eller ca 15 små

5 dl grädde
ca 1 dl socker
1/2 vaniljstång
2,5 gelatinblad
0,5 gr saffran
ev. pepparkakor

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur fröna ur vanlijstången. Koka upp grädde, socker, vaniljfrön och stång. Häll i saffran i den varma grädden. Krama ur gelatinbladen och bland ner. Rör tills det har löst upp sig. Häll ner i glas/formar och låt stå kallt i minst 4 timmar. Krossa pepparkakor och strö över innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".