Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Senap till jul och vardag

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 15.15
Griljerad julskinka

Olle Bengtsson kan mycket om senap eftersom han tillverkar senap och vunnit VM-titlar för sin senap. I centralen berättade han om senap i olika former och presenterade även några tips på hur man enkelt kan tillverka sin egen senap.


 

Traditionell skånsk senap
1/2 dl brunt senapsfrö
1/2 dl ljummert vatten
Mixa 5-10 minuter beroende på mixer. Kör till en grötaktig konsistens.
Man kan också använda en en traditionell jöärnkula av stål som rullas i en skål med rundade kanter.
Senapen kan sötas, saltas och/eller syras efter önskemål.
3 tsk strösocker
3 tsk matättika 3%
lite salt

Den här senapen håller ca 5-6 dagar i kylskåp. Går att frysa i småp paket som kan användas till senapssås. T.ex. lägg i vitsås till fisk

Färsk senap Stark smak
3 msk gult senapspulver
2 1/2 msk vatten

Röres väl och låt stå i 10 min. Klar att använda.
för mer komplex smak, smak av med socker, ättika och salt. T.ex:
1 tsk florsoceker
1 tsk matättika 3%
1 krm salt
Smaksätt ev. med konjak
Färsk senap Stark och rund smak
2 msk gult senapspulver
3 msk vispgrädde
Röres väl och låt stå i 10 min. Klar att använda.
för mer komplex smak, smak av med socker, ättika och salt. T.ex:
1 tsk florsoceker
1 tsk matättika 3%
1 krm salt
Smaksätt ev. med rivet apelsinskal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".