Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Recept för en godare vardag

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 09.35

Centralen har samlat några enkla recept som kanske kan göra din vardag både godare och enklare.

Med lite planering dagen innan går matlagningen fort när man kommer hem å är hungrig å trött... när man ätit blir man ju pigg igen å kan planera lite för morgondagen det har fungerat i mitt arbetsliv. Nu är jag pensionär och har tid men vanan sitter kvar.. Jag tycker det är kul åxå såå det är väl lättare då. tack för ert glada pladder Nina

Kokoskyckling på grönsaksbädd (4 pers)

4 kycklingfiléer
4-6 späda morötter
2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
1 liten burk kokosmjölk (ca 2 dl)
1 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk kokosflingor

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 grader. Skrapa och strimla morötterna. Skär purjolöken i strimlor. Skala och hacka vitlöken.
2. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form.
3. Blanda kokosmjölk, fond och sambal oelek. Häll det över grönsakerna.
4. Lägg på kycklingfiléerna. Pensla dom med smör och strö över salt, peppar och kokos. Stek i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Servera gärna med ris, sallad och mango chutney.

Marinas aioli.

1 ägg med både gulan och vitan
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk äppelvinegär
Ringla tunn stråle rapsolja tills det blir tjockt.
Tillsätt vitlök och då blir det aioli.

SNABB GOD OCH ENKEL RÄTT!

PERSILJE FALU!
INSÄNT AV: MAGGAN JANSSON FRÅN:
(FALUKORVENS MECKA)
500 GR. FALUKORV
5 MATSK. VETEMJÖL
STOR KNIPPA PERSILJA
VATTEN
SALT
VITPEPPAR
SMÖR
TILLAGAS GÄRNA I GJUTJÄRNSGRYTA!

TÄRNA FALUKORVEN I STORLEK SOM EN TÄRNING, STEK KORVEN I MARGARIN NOGA, KORVEN SKALL HA EN FIN STEKYTA, TA KORVEN FRÅN VÄRMEN STRÖ ÖVER MJÖLET OCH RÖR OM LÅT BRYNA LITE TILL PÅ SVAGARE VÄRME, HÄLL PÅ VATTEN LÅT DETTA PUTTRA TA PÅ SÅ MYCKET VATTEN ATT DET BLIR LITE TUNNARE ÄN EN STUVNING.

NÄR DETTA PUTTRAT EN STUND STÄLL DEN PÅ SIDAN, KLIPP PERSILJAN STRÖ ÖVER STRAX FÖRE SERVERING, SMAKSÄTT MED SALT OCH VITPEPPAR.
(GLÖM INTE DET SKALL VARA RIKLIGT MED PERSILJA)

ÄT MED NYKOKT POTATIS !

Marinas kyckling
1 1/2 citron saft
1 msk salt
1 kvarts burk rosmarin
1 färsk kvist i kycklingen
175grader en timme, öser på med skyn och ytterligare en halvtimme.
Folie på kycklingen.

Stefan skickade det här receptet:
Här kommer ett genuint italienskt pastarecept.....ENKELT!
1. Fräs bacon, morötter, fänkål, lök i smör och olja.
2. Slå på vitt vin lite lagomt, låt det sjuda.
3. Tillsätt tomatpuré ca en halv dec + 1 msk socker.
4. Låt det puttra tjockt och smaka ev med salt å peppar
5. Blanda i nykokt pasta, riv över ca 1 dec Pecorino-ost, rör om igen.
6. Servera och njut!

Ingers pastasås!
1 gul lök
1 paprika
1 burk 200gr champinjoner
I msk margarin
2 dl creme fraiche
1/2 tks salt
1 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver
Fräs löken och paprikan tillsammans med de avrunna champinjonerna.
Blanda samman med de övriga ingredienserna.
Servera med spagetti eller nudlar.

Ville tipsa om min snabb-lasagne som jag och barnen älskar!!!
4 personer
800 gr köttfärs
2 påsar taco-kryddmix
Stek köttfärsen och krydda med kryddmix
Koka under tiden pasta för 4 personer
2 förp färdig ostsås (ex Kelda eller Blå band)
Varva köttfärs, pasta och ostsås i en ugnsform.
Strö över riven ost
Gratinera snabbt i ugnen
MUMS!!!!
Ulrika Grejs
Förskolan Danholn

*Balsamfilé
4 Portioner
500 g Fläskfilé
200 g Färska champinjoner
3 Vitlöksklyfta Smör
1 tsk Salvia
1 Köttbuljongtärning
2 msk Balsamvinäger
1 1/2 dl Vatten
1 tsk Soja
2 dl Crème fraiche
Skär köttet och svampen i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en traktörpanna. Fräs svamp och vitlök.
Lägg över i pannan. Tillsätt salvia, buljongtärning, vinäger, vatten, soja och crème fraiche. Låt allt koka ca 10 minuter. Servera med fräst spenat och potatis.
Mvh Stina

Fina fisken!
Färska aborre filéer
Ströbröd
Citronpeppar
1. Doppa filéerna i ströbröd blandat med citronpeppar
2. Stek det på låg värme med mycket smör tills de blir gyllenbruna
Potatismos:
Koka potatisar, slå av vattnet, tillsätt grädde, muskonöt, parmesan, salt och peppar. Servera med en citronskiva och en dillkvist.
Krydda med en klick extrasaltat smör och aromat.
Hoppas det smakar!
Hälsar Sebastian

Hej här kommer det en riktig penga sparare!!!!! Dessutom går den jätte fort att göra!!
Hemgjord majonäs: ( räcker länge)
matberedare:
2-3 äggulor ( ekologiska)
1/2 msk vinäger
2 kryddmått salt
1 msk senap, gärna osötad
1 kryddmått vitpeppar
3-4 dl olja ( raps ekologisk)
lägg allt utom oljan i matberedaren. Sätt i gång maskinen och tillsätt oljan , först i fin stråle och sedan något snabbare. Den färdiga Manonäsen skall vara blank och tjock.
Lägg sedan upp den i fina glasburkar som ni sparat.
Camilla Sparring, matupprorskan

Mycket uppskattad efterrätt som tar max fem minuter!Efterrätt för 4-6pers
2 pkt vaniljvisp
1 påse frysta bär (hallon, jordgubb el annat bär)
2 msk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser i en mixer.
Fördela i små skålar eller i glas.
Garnera med riven vit blockchoklad.
Obs! Serveras direkt.
Lycka till!

Sofias älgfärssoppa
400g köttfärs
2 stora gula lökar
1röd paprika
1 grön paprika
4 potatisar
2 köttbuljongtärningar
7 dl vatten
2 msk tomatpure
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 msk soya
2 kryddmått kajenpeppar
3 pressade vitlöksklyftor
chillisås
Fräs lökpaprika med smör tillsättpotatistärningar, tomatpure, buljong och gvatten koka 15 minuter under lock.
Bryn färsen, lägg i grytan + kryddorna och vitlöken, småkoka i 5 minuter.
Ett snabbt, enkelt och gott recept på en Pastasås!
2 burkar tonfisk i olja
1 burk krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
2 vitöksklyftor
Purjolök och svartpeppar efter smak
1 burk creme fraich
Bland allt i en kastrull och värm. Servera till pasta och grönsaker.
Smaklig Måltid!
Hälsningar Eva i Insjön

Hej!

Jätte enklelt recept!
Fryst pommes stripes i en smord form varvas med skivor av gravad lax och hackad lök, häll över grädde,salta och peppra och in i ugnen.
Det kan också bli Janssons, om man byter ut laxen mot ansjovis!

Olof tipsar:
Hälsningar PyttanSilltallrik till midsommar,ägg, matjesill,gräslök,purjorlök i botten hackad.

Busschaufförsförrätt
Dela en avocado, ta ur kärnan och lägg skagenröra i gropen. Lägg på en räka eller en bit gravad lax på toppen, plus en bit dill. Då har du en enkel, snabb och god förrätt, hälsar Esbjörn Jonth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".