Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Centralens surdegsskola

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 14.01
Det här är vad som behövs: En glasburk, grahamsmjöl, dinkelmjöl, honung, vatten, decilitermått och något att röra med.

Att baka med surdeg har blivit jättepopulärt, inte minst bland männen. Det är en urgammal metod som har fått en renässans, och som ger ett både godare och nyttigare bröd.

Men är lite pyssligt, inte minst i början när man ska göra en surdegsgrund att baka på. Men när man väl har gjort sin surdegsbas kan man hålla den levande och baka med den i många år.

En surdegsgrund kan göras på olika sätt, och Centralen väljer att göra en på:

Dag 1: Blanda 1, 5 msk dinkelmjöl, 1,5 msk grahamsmjöl,  1 tsk honung och 1/2 dl vatten i en glasburk. Låt locket ligga löst på. Placera burken på en varmt ställe, typ ovanpå ett kylskåp.

Dag 2: Tillsätt 1/2 dl dinkelmjöl, 1/2 dl grahamsmjöl och 3/4 dl vatten och rör om. Låt stå varmt.

Dag 3: Tillsätt ytterligare 1/2 dl dinkelmjöl, 1/2 dl grahamsmjöl och 3/4 dl vatten. Rör om och låt stå varmt.

Dag 4: Dags att baka surdegsbrödet: Blanda 2,5 dl fullkornsmjöl, 2,5 dl dinkelsikt, 1,5 dl nakenhavre eller havre, 3,5 dl ljummet vatten, 1 tsk salt  och 1 msk av surdegsgrunden du gjort.

Smörj en brödform med rapsolja och klicka ner degen. Strö över sesamfrön och låt jäsa i formen 1 timme. Grädda därefter i ugn på 200 grader i 20 minuter

Surdegsgrunden som du har kvar i burken kan du spara i kylskåpet en vecka.

Vi följer utvecklingen i blandningen dag för dag:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".