Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Ett läckert recept från kocklandslaget

Publicerat måndag 4 oktober 2010 kl 15.17
Röding med pumpasoppa

Pumpasoppa med lakrits, körvel och gravad fjällröding

Ingredienser

 

Röding

6        st       fjällröding, filéer

¾       dl       socker

¾       dl       salt

30      g        körvel

50      g        pumpakärnor, mixade

Pumpasoppa

2        st       butternutpumpor, utan skal och kärnor

2        st       schalottenlökar, skalade

1        st       vitlöksklyfta

1½     l         kycklingbuljong

1        dl       grädde

1        dl       vitt vin

50      g        smör, Emåmejeriet

                   salt och svartpeppar

1        st       lakritsrot

Marinerad pumpa200     g        pumpakött

50      g        dillkvistar med stjälk

1        tsk   Dischångsenap, Petersborgs gård (+ 50 g till servering)

1        msk    rapsolja, Ovansjöbygdens

1        tsk     citronsaft

                   salt och svartpeppar

Metod

 

Fjällröding

Skär ett snitt nästan helt igenom fisken på längden.

Mixa socker, salt och körvel i en kannmixer. Gnugga in sockerblandningen i rödingen. Låt ligga i blandningen i 15 minuter.

Fixera sedan fisken i plastfilm. Låt ligga i kylen i minst 12 timmar. Skär fisken i 10 stubbar á 3 cm och rulla sidorna i mixade pumpakärnor.

Pumpasoppa

Fräs schalottenlök, vitlök och pumpakött i en gryta. Slå på det vita vinet och låt det koka in. Slå på buljongen och låt soppa koka i 20 minuter. Tillsätt grädden och mixa helt slät. Sila och vispa ner smöret. Smaka av med salt och svartpeppar

Marinerad pumpa

Skär pumpan i tunna skivor, 1 mm. Finskär dillen samt stjälkarna.

Blanda samman pumpa, dill, senap och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.

Avslutning

Fördela pumpablandningen i varma djupa tallrikar. Lägg en fiskbit på varje pumpablandning. Lägg en liten tesked med senap i varje tallrik. Avsluta med att slå varm soppa i tallriken och riv över lakritsrot.

Romancing

Fjällröding är något av det finaste vi har av råvaror och gravad så får man fram de skira smakerna och fräschören. Perfekt som förrätt då den kan förberedas i god tid innan. När rödingen är gravade så frys in och ta sedan fram en stund innan servering och skär upp halvtinad för att få perfekt resultat.

Pumpa och lakrits är ett av de smakminnen som jag tog med mig från den tid jag jobbade i Frankrike. En ljuvligt provocerande kombination här med balans mellan den söta pumpan, syran från citronen och sedan en touch av riven lakritsrot.

Dessa härligheter matchas med den skurna pumpan och krossade pumpakärnor som ger bra textur och tugg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".