Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Fyllt picknickbröd

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 10.05
Fyllt picknickbröd

Här är surdegsbagerskan Anna-Karin Erikssons förslag till händig mat att ta med sig på utflykten - ett fyllt bröd - gärna av surdeg.

Här finns också ett recept på en matig muffins:

Fyllt picknickbröd

Ett gott, saftigt, fyllt bröd som passar till lunch ute i naturen!

Bra att göra dagen innan så det får stå och dra åt sig alla goda smaker från fyllningen.

Ta ett stort, runt bröd med kraftig skorpa, förslagsvis ett ljust surdegsbröd. Gör ett runt lock uppe på toppen, lyft på locket och gräv ut brödets inkråm. Försök att få ut så mycket som möjligt utan att ha sönder skorpan.

Nu ska brödet fyllas efter tycke och smak! Godast blir det om en fyllning har kraftig smak och en är krämig och saftig i konsistensen.  Här kommer ett förslag på en av mina favoritfyllningar.

  • Aubergine
  • Röd paprika
  • Fetaost gjord på get eller fårmjölk
  • Salami med kraftig smak

Sätt på ugnen på 225-250 grader. Häll olivolja i en ugnsfast form, skiva auberginen, lägg skivorna bredvid varandra, häll på lite mer olja på skivorna och strö på lite flingsalt. Skär itu paprikan i 4-6 delar, lägg delarna i formen ovanpå auberginen, droppa på lite olja. Ugnsstek i ca 15-20 min tills auberginen är mjuk och lite sladdrig och paprikan har fått lite färg i kanterna. Låt svalna.

Fyll brödet genom att varva aubergin, paprika, salami och fetaosten. Se till att pressa fyllningen ända ut i kanterna inuti brödet. Brödet ska ”stoppas” ordentligt! Fyll ända upp till kanten, tryck ned fyllningen så mycket det går och fyll lite till. Sätt på locket och pressa till.

Slå in brödet snävt i aluminiumfolie och sätt en lagom tyngd uppe på brödet.  Låt stå minst ett par timmar helst till nästa dag så att brödet hinner dra i sig alla safter.

Skär brödet i tårtbitar, hugg in och njut!

Matmuffins

  • Ca 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk valfri örtkrydda
  • 1 dl rågstart
  • 4 ägg
  • 1 dl fil
  • ½ dl olivolja
  • Fyllning t.ex. oliver, tomat, fetaost, salami, färska kryddor, allt efter behag

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, krydda i en bunke. Vispa upp äggen och rör i rågstart, fil och olivolja i en annan bunke.

Nu ska de torra ingredienserna röras ihop med de blöta ingredienserna. Rör så att allt blandas väl.

Fyll nu smeten i muffinsformar, stora eller små, upp till ca ¾ av formen. Tryck ned den fyllning du vill ha i smeten.

 Ställ formarna i en muffinsform av teflon eller tätt bredvid varandra i en ugnsfast form, så de inte flyter ut och tappar formen. Grädda små formar ca 15 min och stora ca 20 min så att de får lite färg. Stick en provsticka i muffinsen och kolla om den är torr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".