Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Här är Anna-Karins recept på Grovt helkornsbröd

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 08.14

Grovt helkornsbröd

Ett grovt, saftigt bröd vars grundrecept har gått i arv i generationer i min släkt. Man kan variera det lite som man vill när det gäller fyllning och brödkryddor. Anis, fänkål eller varför inte frukt och nötter?

Vad du behöver:

  • 5 hg hela korn t.ex. råg, vete, dunkel eller korn
  • Ca 1 liter vatten
  • ½ liter rågsurstart
  • 2 msk mörk sirap
  • Ca 8 hg vetemjöl
  • Ca 10 hg grovt rågmjöl
  • 40 gr salt
  • Ev. 10 gr jäst om så önskas
  • Smorda avlånga plåt/aluminiumformar (typ sockerkaks)

Dag 1. Slå kokande vatten på 5 hg hela korn i en bunke, och låt stå över natten.

 

Dag 2. Om du tänker använda jäst, rör ut den i vattnet. Blanda i rågsuren, sirapen och saltet.

Kör i en degblandare ihop med mjölet ett par minuter. Stanna blandaren och känn på konsistensen. Degen ska vara klafsig och kletig, och om du stoppar ned fingret ska det fastna en hel del deg på det. Känns den lagom tillsätt de hela kornen och kör ca 4-5 minuter till. Om degen är alldeles för lös ha i lite mer mjöl. Och är den för fast, i med mer vatten.

Häll upp degen på bakbordet och dela i lagom stora bitar som passar i formarna. Knåda lätt och vik ihop till avlånga limpor.

Ställ att jäsa i kylskåpet över natten.

Dag 3. Sätt ugnen på 175-200 grader, ta fram formarna ur kylskåpet. Om du är nöjd med jäsningen grädda direkt, annars jäs varmt t.ex. ovanpå ugnen tills de har rest sig lite till.

Grädda i ca 45 min tills innertemperaturen är 98 grader.

Återigen, en termometer är bra att ha så köp en!

Stjälp ur bröden ur formarna direkt efter gräddningen och låt svalna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".