Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..

Lyssnare vill ha recept på sillbullar. Så varsågod!

Publicerat onsdag 19 oktober 2011 kl 13.35

2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
2 dl lättmjölk
3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
300 g kallt kalvkött, kokt eller stekt, i bitar
1 rödlök i bitar
1 ägg
1 tsk potatismjöl
2 msk tunn grädde
Smör
Vitpeppar
# Korintsås:
2 msk korinter
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1,5 dl ljus buljong
1 msk sirap
1 tsk ättiksprit, 12 %
Soja
Smör
Salt

Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås. Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås. En del vänder bullarna i rågmjöl innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.

Gör så här:
Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp och låt rinna av.

  1. Kör sillen, köttet, potatisen och rödlöken i en food processor.
  2. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägget, potatismjölet, grädden och lite peppar. Smaka av. Forma smeten till små fina platta bullar och stek dem långsamt på medelvärme i smör. Korinterna kokas mjuka i vattnet. Sila av och behåll vätskan. Fräs smöret och mjölet i en kastrull, späd i omgångar med buljongen och korintspadet. Koka i 10 minuter. Tillsätt sirapen, ättikspriten samt sojan och låt koka upp. Lägg i korinterna och rör i lite smör utan att såsen får koka mer. Smaksätt med salt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".