Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..
Gott till grillat

Gilla grillat kollar goda tillbehör vid grillen

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 14.13
Gilla grillat Program 5:1
(3:40 min)
1 av 3
Thomas Lindberg vid en "Smoker"
2 av 3
Grillad majskolv
3 av 3
Goida tillbehör

Thomas Lindberg från Avesta turnerar över landet med sin stora "lokmotivgrill" och ger några tips på låttlagade tillbehör. Cole slaw och annat gott som fräscha tillbehör till köttet

Gräddkokt majs till grillat

Här ett enkelt och gott tillbehör för olika grillrätter

1 burk majskorn
1 dl grädde

Detta är basen som kokas ihop och reduceras så att den tjocknar lite grann. Sedan kan man tillsätta salt eller grillkrydda, peppar och lite smulad hönabuljongtärning. Serveras som ett jättegott tillbehör till alla typer av grillat.

Tomatsalsa med koriander och vitlök

Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök.

 
 
 Ingredienser:
  • 4 - 6 mogna stora kvisttomater
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 rödlök
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 droppar tabasco eller efter smak
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Skölj och tärna tomaterna och lägg i en skål. Skölj och hacka koriandern grovt och tillsätt till tomaterna. Skala och hacka löken samt blanda med tomaterna. Tillsätt olivolja, tabasco, salt och peppar och rör om till en salsa.

 

Texas beans till grillat

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chili t ex jalapeno
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk brun farin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk worchestersås
  • 1 tsk hickory liquid smoke (kryddsås från flaska)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk vita eller röda bönor (à 400 g)
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och hacka chilin. Fräs de båda löksorterna och chilin i oljan i en kastrull.
  2. Häll över de krossade tomaterna och tillsätt tomatpuré, farin, vinäger, worchestersås, hickory, salt och peppar.
  3. Låt såsen koka under lock ca 20 min. Låt såsen kallna. Spola hastigt av bönorna med kallt vattn och låt rinna av.
  4. Tillsätt bönorna och värm såsen. Servera bbq-såsen till grillat kött. 
 
 
 
 

Coleslaw och annat gott till grillen

  • 200 g vitkål eller rödkål
  • 1 st morot
  • 1⁄2 gul lök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1⁄2 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1⁄2 krm svartpeppar

Gör så här:

 

Finstrimla kålen. Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken. Blanda dem med crème fraiche, majonnäs, senap och salt. Låt salladen stå i kyl någon timme.

 
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".