Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Dalarna i Sveriges Radio, programmet som bland annat handlar om livsstil, hälsa, mat,..
Gilla Grillat

Clas Yngström Grillar fisk och skaldjur på spett

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 08.39
Clas Yngström 2
(3:45 min)
1 av 3
Friterade bläckfiskringar
2 av 3
Clas Yngström vid grillen
3 av 3
Clas Yngström vid grillen

Clas Yngström är hela tiden kreativ, både i musiken och vid grillen. En favorit är grillspett som han laddar med fisk och skaldjur

Ett grillspett är ett smart sätt att tillaga flera saker på grillen. Med rätt storlek på de olika ingredienserna så blir allt klart samtidigt. Clas beättar om sina favoriter där bläckfisk intar en särställning. Clas grillspett kan anpassas efter dagskassan, lite lyxigare så blir det både tonfisk och pilgrimsmusslor. Basen är lax, paprika, lök och bläckfisk. En fräsch sås med limesmak och lite hetta blir ett lyckat tillbehör.

Grillade fisk & skaldjursspett

Fiskspett för 8 pers

4 färska bläckfiskar 

4 hg fast vitfisk, t.ex. Kolja

Minst 16 små pilgrimsmusslor - frysta funkar! Tina lugnt, dock - helst i kylskåp!

4 hg färsk lax eller 2 hg lax och 2 hg färsk tonfisk 

3 - 4 medelstora/små rödlökar

3 paprikor, ekologiskt odlade - alltid SÅ mycket godare

16 små champignoner

16 träspett 

Rensa bläckfiskarna och skär säckarna i 2 cm breda ringar, låt tentaklerna sitta ihop i fyra ringar

Skär vitfisk, lax/ tonfisk i kuber om ca 3 cm

Rödlöken klyftas i sex klyftor på längden/ lök

Paprikan rensas och skärs i farter cm stora bitar

Varva sedan grönsaker med fisk, kör all fisk två gånger/ spett. Börja med lök och toppa med svamp

Glaze

4 msk rapsolja

Saften av 1 limecitron

2 tsk Sambal Oelek 

1 msk flytande honung

1 tsk salt

Blanda ingredienserna i glazen och pensla på ymnigt

Grilla hett, vänd spetten1/4 varv varje minut tills de är klara ( Max 6 min )

Två "guckor" som funkar topp till firren

Raita

Min variant av den indiska klassikern

5 dl FET yoghurt

1 kruka färsk mynta

1 gurka

1 morot

2 msk Mango Chutney ( hot! )

1/2 tsk salt

( ev. 2 tsk curry )

Blanda yoghurt med mango chutney, salt och ev.curry

Finhacka myntan och rör i

Riv gurka och morot på grövsta på rivjärnet 

Blanda och häll i skål

Lägg ett par myntablad överst, som dekoration

Servera!

Cocktailsåsgucka

5 dl crème fraîche 

3 msk färsk, riven pepparrot

2 msk Chilisås

1 tsk Sambal Oelek 

Saften av 1/2 citron

Ätes med gott färskt bröd och en kall dryck av eget val! 

Jag kör gärna iskallt torrt vitt mixat med Ramlösa och en liten citronskiva i!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".