Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 14/11

Publicerat onsdag 15 november 2006 kl 06.05
1 av 2
2 av 2
Eva Londos och Stig-Erik Karlsson. Foto: Jessica Sonelius

Om klimathotet - nu har medborgarna slutat snooza

I dag fick Hjortsjöskolan i Vaggeryd besök av tv-meteorologen Martin Hedberg och han talade om att något konstigt kommer att hända med vädret. Det handlade om klimatförändringar och växthuseffekt. Och det här är något som intresserar eleverna.

Vi hör åttondeklassarna Alexander Axelsson, Tobias Sandstedt, Emma Larsson och Matilda Österberg som säger att det är allvarligt - det som håller på att hända med klimatet.

Hur mycket engagerar vi oss i och med klimathotet?

Har vi vaknat upp? Går fler med i naturskyddsföreningar? Anmäler vi varandra för till exempel tomgång på bilen? Blir vi till och med nedstämda och ångestfulla av klimathotet?

Lasso ringde till Svenska Naturskyddsföreningen, miljöinformatören på länsstyrelsen, miljöinspektören i Jönköpings kommun och en psykolog. Och allt tyder på att vi slutat trycka på snooze - och istället vaknat upp.

”Musik och bild är medicin för själen”

Musik och konst kan göra svårt sjuka människor friskare. Det menar Birgitta Andersson som är musik- och konstterapeut från Linköping. Och det här är inget nytt. Tvärtom. Sedan urminnes tider har kulturen haft stor betydelse för människan. Under antiken, till exempel, ansåg man att själen blev starkare om man deltog i kulturella aktiviteter.

I dag lyftes kulturens möjligheter i vården upp på ett seminarium i Jönköping. Det handlade om vad som kommit fram i forskning hittills och vad som är på gång framöver.

Birgitta Andersson var en av de som föreläste och som försökte inspirera vårdpersonal här i länet till att använda annan medicin än Alvedon och penicillin. Hon berättade att hon sett resultat inom både rehabilitering och cancervården samt inom äldreomsorgen.

Känslorna stormade efter stormundersökning

I dag har telefonerna gått varma på LRF: s kontor runt om i länet. Och det som många medlemmar har reagerat på - det är det inslag som vi hörde på Nyheterna i morse. Det handlade om att den omtalade självmordsvågen bland utblottade skogsbönder efter stormen Gudrun bara var en myt.

Det va ett 60-tal intervjuer med stormdrabbade personer som ledde fram till det resultatet. Undersökningen leddes av folklivsforskaren Eva Londos från Jönköping och hon menar att myten kan ha lett till att politikerna blev mer välvilligt inställda till att ge bidrag.

I Lasso i dag berättade Stig-Erik Karlsson från Myresjö, ansvarig för LRF:s omsorgsgrupp, varför den här nyheten väckte så mycket känslor. Eva Londos förklarade varför undersökningen är viktig.

Och moderate riksdagsledamoten Bengt-Anders Johansson berättade hur han som politiker påverkades av medias rapportering om skogsägarnas självmord.

Tranås får deppiga musiker att se svart

Det verkar som att Tranås har något deppigt över sig, något som gör musiker inspirerade. Bandet Strip Music blev i alla fall så tagna av Tranås dysterhet att de gjort en låt som fått namnet ”Mörkret över Tranås”. Så heter nämligen det första spåret på bandets nya skiva ”Hollywood and Wolfman”.

Några av gruppens medlemmar kommer från Tranås, till exempel keyboardisten Christian Berg. Enligt Sångaren Henric de la Cour är låten ”Mörkret över Tranås” ett resultat av Christians deppighet och Tranås melankoliska sida.

Cannabisväxten byttes ut mot eklöv

- Det blev visst fel. Ja, det säger kostchefen i Vaggeryds kommun, Ove Gustavsson. Han syftar på den senaste matsedeln till kommunens elever. Den dekorerade han nämligen som vanligt med en växt. Det var bara det att löven på matsedeln hörde till en cannabisväxt.

Misstaget kom dock snabbt i dagern och nu pryds matsedeln med eklöv istället.

Karin Wistrand - en kvinna som rockar igen

På 80-talet var hon sångerska i bandet Lolita Pop. I dag kom hon till Jönköping för att tillsammans med Marica Lagercrantz och Louise Hoffsten ge föreställningen Rockens kvinnor.

Där frågar de sig: Vad vore rockn roll utan kvinnor? Vi frågade Karin vad hon gjort sedan Lolita Pop-tiden och hur det känns att vara tillbaka på scenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".