Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 20/11

Publicerat tisdag 21 november 2006 kl 11.27
1 av 4
2 av 4
Foto: Ann-Sofie Karlman.
3 av 4
Snöoväder på gång? Foto: Lars Epstein/Scanpix.
4 av 4
Lotta Larsdotter. Foto: Jessica Sonelius

”Curlingläkare gör patienten en björntjänst”

Tidigare har vi hört talas om begreppet ”curlingföräldrar” en hel del. Ett begrepp som innebär att föräldrarna sopar banan ren för sina barn så att de bara kan glida fram i tillvaron.

Men i Lasso i dag handlade det om - curlingläkare.

Lotta Larsdotter, distriktsläkare i Mullsjö, var gäst i Lasso och berättade att många läkare har svårt att säga nej och gör därför i mångt och mycket som patienten vill.

Och nu vill många läkare sätta ner foten och börja sätta gränser. Larsdotter menar att många patienter sjukskrivs i onödan när det inte ligger sjukdom bakom ohälsan, utan istället problem i relationer och på jobbet.

Men vad händer om läkarna skärper gränserna? Kommer vissa patienter i kläm då?

Potatiskonsulent: Vi borde klaga mer på dålig potatis

Hur är det med potatisen? Står du och skalar och skalar för att få bort mörka fläckar? Eller slänger du hela potatisar för att de är gröna? Och om de är dåliga, vad gör du då?

Det handlade om potatis i Lasso i dag - för i somras hörde vi ju larm om att det skulle bli ont om bra potatis till hösten och vintern. Hur gick det sedan då? Ja, potatisskörden har minskat. Den varma men sedan också mycket blöta sommaren har skadat stora delar av skörden.

Men om den potatis vi köper är sämre än tidigare - det är svårt att veta. Kunderna är helt enkelt för dåliga på att klaga när potatisen är dålig. Det menar Henrik Stadig, potatiskonsulent på Hushållningssällskapet.

Jaså, du handlar på kort - då kostar det tre kronor extra...

...ja, den frasen kanske du hör i butikerna då och då. Men hur är det egentligen? Får butiker ta betalt för att en kund handlar på kort - eller får de det inte?

Ja, det här är en fråga som Lassos reporter Kjell Ahlkvist bestämde sig för att reda ut. Det var bara det att det inte var så lätt. Men det som står klart - det är att många butiker tar ut en avgift, oftast på tre kronor. Det är många kunder som irriterar sig på det.

Oro för snöoväder när nya regler införs

Just nu pratas det mycket schema runt om i länet - och i hela landet landet faktiskt. Det hålls möten, informationsstunder, diskussioner och planeringar.

Det som det handlar om är EU:s arbetsdirektiv som ska vara infört fullt ut den första januari. Ett direktiv som påverkar på många områden - ett av dem är snöröjning.

Fridolf Eskilsson är avdelningschef för infrastrukturavdelningen på Jönköpings kommun. En avdelning som ansvarar bland annat för snöröjning. Där började man förbereda sig inför de nya reglerna i juni.

Varför engagerar rondellhundarna?

Det började i Linköping i våras. Då vandaliserades ett konstverk, en hundskulptur i en rondell. Den togs då bort, för att bytas ut mot en annan skulptur.

I väntan på den nya dök det plötsligt upp en liten hund i trä i rondellen. Den uppmärksammades av medier i Linköping och sedan var rörelsen med rondellhundarna i gång.

På minst 20 platser i Sverige har hundarna dykt upp, den ena mer fantasifull än den andra. I Jönköping fanns det plötsligt en gris i trä i rondellen. Det finns människor som klätt ut sig till hund och placerat sig i rondellens mitt. Och någon har kopplat sin riktiga hund i en rondell.

Varför startar en sådan här rörelse? Varför engagerar den så många? Finns det fler liknande rörelser?

Vi ringde Ulf Palmenfelt, etnolog på högskolan på Gotland, och försökte reda ut varför rondellhundarna väcker så stor uppmärksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".