Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 27/11

Publicerat tisdag 28 november 2006 kl 05.41
1 av 4
2 av 4
Mustefa Souag, chef för al-Jaziras center of studies. Foto: Pernilla Arvidsson)
3 av 4
4 av 4
Julstjärna Foto:Scanpix

Al-Jazira-chef vill att publiken själv ska ta ställning

CNN, Sveriges Television eller al-Jazira - vem bestämmer världsbilden egentligen? Helt klart är att tv-kanalen al-Jazira i alla fall har kommit att bli den viktigaste nyhetskällan i arabvärlden. I västvärlden däremot blev kanalen känd först när Usama Bin Ladin började skicka videokassetter till den.

Men att kanalen skulle springa Bin Ladins ärenden är inte sant. Det säger Mustefa Souag, chef för al-Jaziras center of studies (forskningscenter) i Qatar på arabiska halvön. I dag var han på högskolan i Jönköping för att föreläsa. Och då framhöll han det viktiga i att våga låta publiken själv ta ställning.

Adventsljusstakarna blir allt häftigare - eller?

I år är det stjärnor som gäller. För som allt annat är också julbelysning en modesak. Och i år har julstjärnorna invaderat också ljusstakarna.

Lasso har träffat Dag Larsson som är veteran inom julbelysningar. Hans tio år som HV71:s sportchef var närmast en parentes. Dag började arbeta med julbelysningar redan i tjugoårsåldern när hans pappa gav sig in i branschen och nu - efter HV-äventyret - är Dag tillbaka där han började. I ljusbutiken hittar han en klassiker som fortfarande tillverkas.

Men vilket går hem bäst hos folket - traditionella låga adventsljusstakar i trä? Eller hypermoderna höga i metall?


Tiotusentals aspar har lämnat Skärstadalen för Skottland

I flera års tid har skotten Miles Wenner hämtat aspar i Skärstaddalen mellan Huskvarna och Gränna och exporterat till sina marker i sydvästra Skottland. Han förklarar att aspens ekologiska betydelse är väl känd. Man har funnit att omkring 1000 andra arter, insekter, lavar, mossar, älgar och så vidare, är beroende av just aspar. Och träden har haft stor betydelse för sitt nya landskap.

Hittills har Miles Wenner flyttat omkring 40 000 plantor - och det tar tid. För varje planta måste grävas upp och planteras med omsorg.

 

Ifrågasatta terapeuter lär sig klassisk läkarvetenskap

Kvacksalveri eller mirakelmedicin? I Lasso i dag handlade det om alternativa terapier. De där som inte går att få i landstingets sjukvård men som många sjuka ändå väljer att pröva för att bli bättre eller rent av friska.

Vår reporter Anna Eriksson besökte i förra veckan Tranås där ett tjugotal alternativa terapeuter utbildar sig. De har nämligen känt att kunskaperna tryter ibland och vill lära sig mer om sådant som vanlig sjukvårdspersonal är utbildad i. Som anatomi och fysiologi. Så - under ett års tid har de lärt sig medicin och klassisk läkarvetenskap.

Lyssna på reportaget och möt en zonterapeut, en kraniosakral osteopat och en som arbetar med kinesologi och handakupunktur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".