Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 28/12

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 18.06
1 av 5
2 av 5
Melina, Louise och Anders Sandström. Foto: Kjell Ahlkvist.
3 av 5
Foto: Jessica Sonelius.
4 av 5
Felicia Brandström Foto: Kjell Ahlkvist
5 av 5
Johan Larsson Foto:Kjell Ahlkvist

Vem vandaliserade barnens fotbollsplan?

Unga bilförare som buskör - det är något som Habo har besvärats av en tid. Men nu är måttet rågat. Det tycker många efter att en fotbollsplan på Slättens idrottsplats har förstörts.

Kjell Ahlkvist åkte ut till Slätten i dag på förmiddagen och där träffade han Anders Sandström, som är vice ordförande i Habo IF och också ungdomsansvarig, tillsammans med döttrarna Melina och Louise som brukar träna på den här planen. Nu lär det dröja till efter sommaren innan de kan göra det igen.

Arne slog larm om raset vid banvallen

I dag har det skett inspektioner efter järnvägslarmet i Ormaryd mellan Nässjö och Eksjö igår. Trafiken stoppades ju då sedan Arne Rytting som bor i Ormaryd upptäckt hur sten och grus från banvallen vid en å hade lossnat och oron var stor för att en järnvägsbro skulle rasa. Så illa var det dock inte, visade det sig.

-Skadorna är på banvallen och det är ingen rasrisk vid bron, säger Bodil Sonesson, informatör på Banverkets södra region till Lasso.

Orsaken till raset tros vara att det har regnat mycket och när vattnet sedan rinner undan tar det med sig grus och sand och stenar. Det säger Lennart Strömberg, som är Banverkets arbetsledare på plats i Ormaryd under dagen.

Fram till fredag eftermiddag beräknar han att reparationsarbetet varar. Sedan ska tågtrafiken släppas på igen.

I Lasso i dag berättade Arne Rytting om hur han upptäckte raset och vad han tänkte då. Du hör också Banverket förklara vad som görs nu och hur allvarligt raset är.

Bästa nyårslöftet - att bry sig mer om andra?

Vi borde visa mer omsorg om varandra. Det säger Owe Wikström som är författare och professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet. Han menar att 80-talet förde med sig mycket fokus på den egna personen; man själv ska ta ut sin rätt, leva det goda livet, ha kul, förverkliga sig själv o.s.v. En del av det här är bra, menar Wikström, men det har blivit slagsida och vi har glömt bort människor i vår närhet. Speciellt människor som kanske är lite jobbiga att ha att göra med.

Kanske borde vi tänka om och börja visa mer omsorg. Bli mer snälla. Lyssna på vad andra har att berätta.Hör intervjun med Owe Wikström och hör några av länets invånare tycka till om snällhet.

Vi tittar tillbaka på nyhetsåret 2006

Kommer du ihåg? Annars hjälper vi dig. Under årets sista veckar medverkar nyhetsreportrarna på SR Jönköping i Lasso och berättar om vad som hände i nyhetsväg under 2006. Det handlar då bland annat om de omtalade händelserna och brotten kring tioårige Bobby från Malmbäck och treårige Freddie från Mullsjö. Du hör också om turerna kring Finnvedsbostäder i Värnamo och om blockaden mot företaget Jima i Smålandsstenar. Och om hur svårt det är för ”Maria” att få jobb. Hon är utbildad akademiker, men tror att hennes invandrarbakgrund gör att företagen inte ger henne chansen. Förre skolministern Ibrahim Baylan (s) ville att polisen skulle ta skolvägrande romska barn till skolan. Men det sa lokala politiker nej till.


Vill du höra mer från årskrönikan?Titta då på Lassowebben den 27 och den 29 december!

Felicia - från Idol till bilfirma i Nässjö

Då - för några veckor sedan - stod de på idolscenen och sjöng inför hundratusentals tv-tittare och fanns med var och varannan dag i landets kvällstidningar. Nu - under några dagar - står de på en betydligt enklare scen inför en bråkdel av den tidigare publiken och sjunger. Det handlar om trean och fyran från TV4-tävlingen Idol; Felicia Brandström och Johan Larsson. Just nu är de nämligen på bilfirmeturné. Alltså, de är dragplåster till en av länets stora bilhandlare. Men när idolerna sjöng och signerade skivor i Nässjö i dag var de flesta i publiken alldeles för unga för att köra bil.

Anders, snart 100 år, är Sveriges äldste präst

Sveriges nu äldste levande präst kommer från Nässjö. Han heter Anders Wernberg och han fyller hela 100 år på lördag - dagen före nyårsafton.

Mesta delen av sitt vuxna liv har han levt på Gotland och vägen dit gick när han mött sin hustru Fårötösen Elli Herlitz i studenttidens Uppsala. När de gift sig och bildat bo i Vaggeryd ringde plötsligt telefonen och den dagen blev den lyckligaste i Anders liv.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".