Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 9/1

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 17.55
1 av 5
2 av 5
Sven-Ingvar Svensson på Jordbruksverket. Foto:Pia Magnussson
3 av 5
Ingela Bertö som fått jobb genom Extrakraft. (Foto:Anna Eriksson)
4 av 5
Fyrverkerierna på nyårsafton ska begränsas föreslår riksdagsledamoten Helene Pettersson. Foto: Pressens Bild
5 av 5
I tre månader har konflikten i Smålandsstenar pågått

Fyrverkerier utan tillstånd bör förbjudas

I samband med nyårshelgen sköt vi svenskar upp raketer och fyrverkerier för omkring 220 miljoner kronor enligt Sveriges Fyrverkeribranschförbund.

På tok för mycket och för länge och på fel sätt, tycker socialdemoktratiska riksdagsledamoten Helene Pettersson i Stockaryd, som skickat en skriftlig fråga till regeringen om missbruket av fyrverkerier för att få stopp på ”okynnesskjutandet” som hon kallar det.

De flesta lyssnarna höll med Helene.

Faller moralen om man inte riskerar straff?

Fusk och moral är ett ämne i Lasso idag

Vi har ju en hög moral i Sverige - eller?

Vi är i alla fall duktiga att följa samhällets normer och regler om vi riskerar något sorts straff eller böter.

Just böter har fungerat bra när det gäller utländska burkar och flaskor som inte går att panta i svenska burkautomater.

Sedan böter mot försäljning av utländska burkar och flaskor infördes, har de nästan försvunnit från både butikerna och naturen.

Bengt Brülde, docent i praktiskt filosofi på Göteborgs Universitet, men också känd moralpratare i P3-programmet ”Krister” och andra radio- och TV-program, menar att vi nog inte är så omoraliska iallafall, men det finns alltid en liten del fuskare. Med också Anna Pettersson, tillträdande chef för Radiotjänst i Kiruna.

Långtidsarbetlösa Ingela fick jobb genom Extrakraft

Hur kommer man ut på arbetsmarkanden när man varit arbetslös i sju år, saknar utbildning och av arbetsförmedlingen kanske anses ha nedsatt arbetsförmåga?

I Tranås är lösningen Extrakraft, ett treårigt EU-stött arbetsmarkandsprojekt som har fokuserat på att kartlägga vad de arbetslösa passar till att göra genom att lära dem arbeta med träsnickeri.

Projketet, som avslutades nu vid årsskiftet, klarade det som få trodde på. Sjuttio procent av deltagarna har idag en sysselsättning och en fot inne på arbetsmarkanden.

Konflikten i Smålandsstenar kan lösas på biblisk väg

Idag har konflikten i Smålandsstenar mellan facket och det kristna samfundet Plymouthbröderna, som inte vill skriva under ett kollektivavtal på grund av religiös övertygelse, pågått i tre månader.

Det verkar vara en olöslig situation.

Men det finns faktiskt stöd i Bibeln för Plymouthbröderna att skriva undet avtalet, menar Lars Hartman, professor i nya testamentets exegetik.

Inga bostadsrätter av miljonprogramhus i länet

Enligt den nya regeringspolitiken ska de som bor i hus i det så kallade ”miljonprogranmmet”få större möjlighet att köpa lägenheterna. Men husen kräver nu stora renoveringar, och Hyresgästföreningen gick därför ut i P4 Extra och Ekot och avrådde hyresgäster från att köpa sin bostad i hus med stora renoveringsbehov.

I Jönköpings län har många kommuner gjort sig av med miljonprogramhus men på en del håll finns de kvar.

I Nässjö, där Sven Nilsson är VD för Fastighetsbolaget Linden, finns inga planer på att sälja av en del av beståndet.

Frystorkning av döda kan bli global miljardindustri

I sex-sju år har frystorkning av döda diskuterats i Jönköping. Kanske kan det bli verklighet redan nästa år. I så fall blir Jönköping först i världen med denna ekologiska metod för omhändertagande av döda.

Idag var det en stor sammandragning på Kristinagården i Jönköping med ledamöter av kyrkonämnden, präster, tyska finansiärer, holländska byggentreprenörer och uppfinnaren av systemet, Susanne Wigh-Mäsak.
Enligt henne står massor av länder och städer i kö för att tillämpa systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".