Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 16/1

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 18.01
1 av 4
2 av 4
Annika Petersson, Foto: Jessica Sonelius
3 av 4
Lars Skoglund Foto: Kjell Ahlkvist)
4 av 4
Tom Jansson. Foto: Jessica Sonelius

Hur ska sjukvården förhindra självmord?

Med hjälp av en ny lag som kom för snart ett år sedan kan man nu se hur många människor som tar livet av sig, trots att de sökt hjälp från vården.

Och Helene Synnefors som miste sin son för tre år sedan när han 20 år gammal tog livet av sig tror att lagen kan göra nytta.

Och vad säger man då från landstingets sida?

Under 2006 var det enligt anmälningarna 15 länsbor som tog livet av sig trots att de haft kontakt med vården. Men det här kan bero på att vårdpersonalen inte alltid förstår hur dåligt patienterna mår. Det säger Annika Petersson som är vårdutvecklare på psykiatriska kliniken i Jönköping.

Sedan 1997 är det färre människor än tidigare som tar sitt liv, säger Annika Petersson, och WHO:s mål (världshälsoorganisationen) är att självmorden ska minskas med en tredjedel till 2020. En väg till det målet kan vara det nationella vårdprogram som ligger som ett förslag på regeringens bord. Går det igenom lyfter man frågan om självmord som ett samhällsproblem, får ett enhetligt program att jobba efter säger Annika Petersson och menar att grundtanken alltid är att det går att hjälpa alla.


 

Lasso var med och lagade ledningar

Just nu är runt 1500 inhyrda arbetare från elbolaget Fortum ute i skogarna för att upprätta strömmen på många olika håll i länet.

I skogen utanför Kvisthult, som ligger vid Nässjö, träffade Kjell Ahlkvist några av de som jobbar med att de olika linjerna skall vara klara för bruk så fort som möjligt.

Vad är det de gör egentligen?Hur ser det ut?I vilken ordning tar man saker och ting?Ja, det var några av sakerna som Lasso ville ta reda på.

Första 3D-teknikerna lärs upp i Värnamo

Värnamo blir orten när en ny, unik högskoleutbildning drar igång till hösten. Syftet är att få fram en ny yrkesgrupp - 3D-tekniker!

Det är Tekniska Högskolan i Jönköping som har tagit fram utbildningen tillsammans med en rad företag.

Det berättar utbildningschefen Jörgen Birgersson.

Munkarna skrev på för tio år

Nu har munkarna skrivit på kontraktet! Det handlar förstås om de munkar som är på väg till herrgården i Nydala i Värnamo kommun. Avtalet gäller i tio år till att börja med.

Det berättar centerpartistiska kommunalrådet Maria Leifland som tillsammans med sju andra representanter för Värnamo varit nere i Rom för att skriva avtal med munkarna.

Eons regionchef besökte Lasso

Stormen Per är fortfarande det stora samtalsämnet.- Läget är allvarligt, säger Eons regionchef Tom Jansson. Men arbetet går framåt. Sedan igår har man reparerat ledningar, rensat, skarvat ihop brustna trådar och sätta upp nya stolpar.

- I delar av länet ser det värre ut än vid Gudrun.

Otryggt när mobiltelefonerna inte fungerar

I landsbygden kring Broaryd i Gislaveds kommun är det många mobiltelefoner som inte fungerar. Och det upprör och oroar bland andra Ulla Delbert som har en släkting som är ute och jobbar i skogen.

- Händer det någonting kan de inte ringa, inte ens 112 fungerar.

Många saknar alltså både fast telefon och mobiltelefon efter stormen Per. Vi ringde upp Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, och frågade om läget i Jönköpings län just nu. När kommer det att fungera igen? Varför fungerar mobilerna så dåligt? Varför är informationen så bristfällig? Det finns kritik mot telebolagen när det gäller just informationen. Maria Gromer i krisledningsgruppen i Vetlanda är en av de kritiska.

Hör inslaget med Ulla Delbert, Maria Gromer och Hans G Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".