Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 17/1

Publicerat torsdag 18 januari 2007 kl 08.54
1 av 4
2 av 4
Eons karta
3 av 4
Calle Thulin. Foto: Jessica Sonelius.
4 av 4
Linda Frank. Foto: Jessica Sonelius

Dramatik vid skola - flicka fördes bort

Den nioåriga flicka som försvann från sin skolan tidigare i dag hade precis flyttat från Eskilstuna till Pauliström med sin mamma. Men handlingar som SR Jönköping har tagit del av visar att det är flickans pappa som har vårdnaden om flickan - och att mamma bara har umgängesrätt.

Det är tingsrätten som har tagit beslutet att pappan ska ha vårdnaden - men mamman har överklagat beslutet - hon vill har vårdnaden själv.

Det är en tragisk historia som rullas upp. Den 9-åriga flickan har blivit en bricka i ett spel mellan föräldrarna. De två anklagar båda varandra för att misshandla flickan och hävdar att den andre är olämplig som vårdnadshavare.

Strax efter att flickan förts bort på morgonen träffade vår reporter Anna Eriksson polisen Anders Ydreborg som berättade att det inte funnits någon hotbild runt flickan.

Viktskillnader i länets kommuner

I någon kommun är över 30 procent av barnen överviktiga. I en annan är det bara fyra procent. Ja, det visar landstingets mätningar.

Det är över 18 000 barn som ingår i kartläggningen över länet. En kartläggning som är unik i Sverige.

Förutom att mäta barn och ungdomar i olika åldrar så följer man också upp hur det ser ut när det gäller mat och fysisk aktivitet på länets skolor.

Linda Frank är samordnare för landstingets frågor kring övervikt. I dag var hon gäst i Lasso.

Anders bor på en röd fläck

Alla runt omkring har fått strömmen tillbaka, men i Bogla vid Rogberga finns en av elbolagets Eons röda fläckar. Det betyder att det är ett av de områden som saknar el. Just där bor Anders Hulusjö - och trots att det alltså lyser hos grannarna - så är det strömlöst hos Anders. Och prognosen säger att han inte får ström förrän på söndag.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist besökte Anders Hulusjö och frågade hur det känns när det är svart hos honom och upplyst hos grannarna.

Kjell åkte också till Järsnäs och träffade någon som inte behövde vänta alls lika länge. Eva Hellström fick nämligen tillbaka strömmen i dag.

I inslaget hör du också Eons Tom Jansson svara på frågan om huruvida det hjälper att ringa och tjata om att man vill bli prioriterad.

Skogsstyrelsen: Det är viktigt att se över markerna

Redan före stormen Per hörde vi mycket om timmer som fortfarande låg och väntade på att tas omhand och om den fruktade skadeinsekten granbarkborren som hotade granarna.

Hur illa är det nu - efter ytterligare en storm?

Skogsstyrelsens Calle Thulin distriktschef för distrikt Jönköping gästade Lasso i dag och berättade vad som händer med skogen i länet nu. Och det som är problematiskt är att träden har fallit på spridda områden. Då är det svårare att hitta dem och det banar väg för granbarkborrarna. Därför uppmanar Thulin alla skogsägare att se över sina marker.

Finansinspektionen om små, lokala finansbolag

I Nyheterna i dag har vi hört om det lokala finansbolaget Habo finans som polisanmält sig självt för ekonomiska oegentligheter.

De länsbor som satsar pengar i bolaget, som köper och säljer aktier åt sina kunder, riskerar att förlora alla sina pengar. Hur vanligt är det med sådana här små lokala bolag? Vad ska man tänka på om man vill satsa? Hur kan man kolla bolaget?

Det var några av frågorna som Jan Sjödin, enhetschef inom marknadstillsyn på finansinspektionen, svarade på i Lasso i dag.

Vad är hett i Tyskland just nu?

Det har handlat mycket om storm i media de senaste dagarna. I alla fall i Sverige. Men hur är det i Tyskland? Jo då, där är det stormvarning på gång.

Det berättade vår korre från Köln, Ingrid Lindblom (ursprungligen från Huskvarna), när hon var med i Lasso i dag.

Hon berättade också om de stora nyheterna i Tyskland just nu. En kristdemokratisk politiker som partikamraterna vill ha bort. Och rättegången kring en företagsskandal där sexköp och bonusutbetalningar är två av ingredienserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".