Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 12/11

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 14.09
1 av 4
2 av 4
Lassos politiske kommentator, Odda Clausen. Foto: Clarence Hansson
3 av 4
Christer Gustavsson, Vaggeryds Chark. Livsmedelsverket varan för att äta korv, men får man verkligen cancer?Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 4
Margareta Andersson, Coompanion/Foto:Karin Selldén, SR Jönköping.

Räds vi korvlarmet?

Ät korv och få cancer - hur kul låter det? I fredags kom en ny larmrapport från Världscancerfonden. Och i nyhetssändningarna kom varningarna, så här lät det till exempel i Ekonyheterna klockan 12 i fredags:

Kunderna i en livsmedelsaffär i Vaggeryd verkade alltså inte vara särskilt oroliga över larmet, men hur är det - märker man någon nedgång i försäljning i mataffären?

Ett stenkast från butiken ligger Vaggeryds Chark, där det produceras korv i parti och minut.

Och Vd:n Christer Gustavsson kan inte se att rapporten påverkat korvförsäljningen:

Enligt larmrapporten från Världscancerfonden löper man alltså betydligt ökad risk att drabbas av tarmcancer om man äter mycket kött och processade charkvaror. Rött kött ska vi bara äta mer än 500 gram i veckar, korvar och leverpastej inte alls!

I Sverige var det Livsmedelsverket som presenterade den här rapporten och det blev många artiklar och inslag i TV och radio.

Men vad är det då som är så farligt i korven?

Ulla-Kaisa Koivisto är nutritionist på Livsmedelsverket.

Socialt företagande - en ny affärsidé

Att ta sig in på arbetsmarknaden och få ett jobb idag är inte det lättaste.

Du vet hur det är; man ska ha en massa utbildning - gärna på högskolenivå - man ska kunna tala för sig, man ska vara duktig på datorer och allmänt smart, snygg och nätverksskapande. Man ska kunna hålla många bollar i luften, vara spindeln i nätet och allt vad det nu heter i de gamla klyschorna.

Men vad händer med människor, som inte har dom här förutsättningarna? Var får dom plats på den här jobb-arenan?

Långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, ungdomar på glid, före detta fängelsekunder och missbrukare är ju inte det sexigaste i arbetsgivarnas ögon. Men det finns företag, som nu börjar våga satsa på dem, som har blivit uträknade av arbetsmarknaden. Att driva socialt ansvarstagande företag har till och med blivit en lönsam affärsidé på vissa håll.

Margareta Andersson är projektledare på Coompanion, som är en rådgivningsorganisation för dem, som vill starta och dem som håller på med kooperativa företag. Och hon tycker att kommunerna här i länet borde satsa mer på socialt företagande:

Odd Clausen kommenterar politiken

Språket med Eva

Grymt snällt, sjukt bra och fett med fibrer

Förr pratade man möjligen om ”jättelitet” och ”hemskt bra”, men idag vimlar språket av motsägelsefulla uttryck.
Så man frågar sig förstås - har det blivit vanligare att orden byter betydelse, t ex att något negativt som grymt istället betecknar något positivt?

Eva Göransson är språkvårdare på Sveriges Radio:

Vad blev resultatet av rondellhundsdebatten?

Minns du hur det var för några månader sen? En konstnär målade en liten teckning av en rondellhund, som föreställde profeten Muhammed. Rondellhunden visades i en tidning, en del muslimer blev arga, vi såg bilder på människor, som brände svenska flaggan och statsminister Reinfeldt fick medla.

Även här i länet blev det uppmärksamhet kring det här när länsmuseet tänkte visa bilden på ett forskarsymposium.

Men efter ett tag ebbade den där debatten ut och dog bort. Och kvar blev....ja, vadå egentligen? Vad blev kvar? Vad fick vi med oss från all diskussion om yttrandefrihet och islam?

Jan Hjärpe är islamolog och medverkar ikväll i ett seminarium arrangerat av Svenska kyrkan i Jönköping.

Årets nykomling på fotbollsgalan

Ikväll är det dags för Fotbollsgalan. Lassos Martin Eriksson ringde upp den länsbo som tillhör de nominerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".