Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 20/11

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 15.03
1 av 4
2 av 4
Musikern Leif A Jansson menar att klassisk musik kan stävja buset. Foto: Karin Selldén/SR Jönköping
3 av 4
Elisabeth Johannesson, barnsjuksköterska i Huskvarna. (Foto:Helena Gustafsson / SR)
4 av 4
Christina Larsson på Svensk Handel. (Foto: Kjell Ahlkvist / SR)

Snart är det jul igen!

Julen närmar sig, vilket märks med all önskvärd tydlighet ute i butikerna - tomtarna och pyntet är redan framme i skyltfönstrena.

Och som vanligt visar Svensk Handels rapport att vi kommer handla mer än nånsin i jul - vi har hört det förut...

Här i Jönköpings län kommer vi att handla för 2,1 MILJARDER i december månad enlig rapporten som presenterades idag.

Framförallt kommer vi att köpa elektroniska produkter, platt-TV-apparater, Mp3-spelare, espressomaskiner, datorer...enligt prognosen i alla fall. Men hur är det i verkligheten?

Häromveckan utsåg Handelns utredningsinstitut GPS-navigatorn till årets julklapp 2007, men Svensk Handel vill utvidga det till att gälla alla elektronikvaror överhuvudtaget, säger Christina Larsson på Svensk Handel, som presenterade sin rapport idag:

Vaccin mot livmodercancer - bara för de rika?

Sedan ungefär ett år tillbaka finns det ett vaccin mot livmodershalscancer - ett vaccin, som ännu inte ingår i det allmänna vaccinationsskyddet. Det betyder att de, som vill ha det får leta information själva om vaccinet och sedan betala för det ur egen ficka. Och än så länge är vaccinet dyrt, vilket barn- och skolläkare Christina Fåhraeus i Jönköping tycker är fel eftersom det därmed blir de minst bemedlade, som riskerar att drabbas.

Hittills är det långt ifrån alla tjejer, som borde vaccinera sig, som kommer in på barnmottagningen i Huskvarna, säger barnsjuksköterskan Elisabeth Johannesson:

Vaccinet mot livmoderhalscancer finns i två olika varianter och skyddar mot det virus som ger upphov till cancerformen - ger ett skydd upp till ungefär 75 procent. OM det ges till flickor som inte haft sin sexdebut.

Men just nu pågår en reklamkampanj riktad till vuxna kvinnor med uppmaningen att vaccinera sig, om man är sexuellt aktiv. Lassos Maria Rymell är 45 år och sexuellt aktiv - ska hon därmed vaccinera sig? Frågan gick till Sven-Olov Lindahl, informationsläkare i Landstinget i Jönköpings län:

Risken finns att människor, som har pengar slipper livmoderhalscancer i framtiden, medan människor som har det sämre ställt drabbas av den här cancerformen.

Den farhågan framför alltså barn- och skolläkaren Christina Fåhraeus med anledning av att det just nu kostar flera tusen kronor att vaccinera sig.

Men den farhågan ska inte behöva slå in. Det säger kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd:

Tumme ner - och upp i Läseklubben

Läseklubben består av Ulla Frid, Björn Kohlström och Håkan Westman. Och på uppmaning av ”klubbledare” Ulla Strängberg har de i november läst:

- Inger Frimansson: Ligga som ett O
- Ian McEwan: På Chesil Beach

Ung demokrati i Tranås- eller..?

Sedan 2005 har Tranås kommun velat satsa på ett ungdomsråd. Men det har varit svårt att få de unga att engagera sig regelbundet, så nu finns det inte längre något råd. Bekymmersamt läge - som det ska bli ändring på!

Tranås kommuns ungdomssekreterare Claes Sjökvist tycker, att det är viktigt att de unga - mellan tolv och arton år - samlar sig:

Musik mot buset

Klassisk musik mot inbrott och skadegörelse? Kan det vara något? Ja, vad tror du skulle hända om den här musiken spelades i parkeringsgaraget?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".