Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 29/11

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 10.52
1 av 7
2 av 7
Actionspel på DreamHack. Foto: SR.
3 av 7
Martin Eriksson framför försvarets träattrapp. Foto: SR.
4 av 7
Ninni Hörnaeus, cool datatjej på DreamHack. Foto: SR.
5 av 7
Så släcktes äntligen datasalarna ner...Foto: SR.
6 av 7
Torgny Sandgren, ungdomsstyrelsen, och William Svensson som spelar Counterstrike. Foto: SR.
7 av 7
Veronika Nordström på Dreamhack för att värva nya militärer, kanske Rebecka och Linda från Borås. Foto: SR.

Lasso bland 15 000 på DreamHack

Det började med 30 personer i en källare för tolv år sen. Nu är DreamHack i Jönköping den största datorfestivalen i världen. För dig som inte har riktig koll på vad Dreamhack är så kommer här ännu fler siffror:

Hur stort kan det bli?

DreamHack började alltså i liten skala -men kan det fortsätta växa i samma utsträckning som hittills? En fråga till Robert Ohlén, vd för datorfestivalen från Lassos Martin Eriksson:

Vikten av att skydda sin dator

Datorn må vara en hjälp i mycket. Men den skapar ju problem ibland också. Och det gäller att tänka på säkerheten. Det vet Per Helllqvist, som är it-säkerhetsexpert. Och det har Lassos Martin också insett!


Kul att träffa nya människor

Och vad ser man då när man tittar ut över DreamHack-golvet. Jo deltagare förstås, men också datorer -många datorer!

”Mellan moralpanik och teknikromantik”

Men hur farligt är det egentligen att spela actionspel? Det har Torgny Sandgren på Ungdomsstyrelsen utrett och berättar om - medan William fortsätter att vara brutal framför sitt Couter strike.

Eyetracking - inte bara för spelare

Snart kan du sitta hemma och styra gubben i din dator med hjälp av ögonen. Jo, det är faktiskt sant och tekniken finns redan nu. Och var kan man hitta den, om inte på världens största LAN - Local Area Network!

Lassos reporter Helena Gustafsson har träffat Charlotte Sennersten från Blekinge Tekniska Högskola, där det forskas kring det som kallas eye-tracking:

Helena minns Super Mario

När Lassos reporter Helena vandrade runt på DreamHack drabbades hon plötsligt av nostalgi!

Vem bryr sig om tallriksmodellen?

För att kunna koncentrera sig framför datorskärmen, krävs det förstås att man äter också. Men frågan är hur hälsosamt matintaget är för deltagarna de dagar festivalen pågår? Skolsköterskan Kerstin Birgersson har vissa dubier - precis som Lassos Martin:

Bling-bling inte bara på datorn

Dreamhack är mycket, mycket mer än att bara ha en dator med grym kapacitet. Det handlar också om accessoarer. Många tar med sig den stora feta skinnstolen hemifrån för att klara av fyra dagars spelande. Saftblandare, ljusslingor i neon och annat iögonfallande är också en självklarhet för många. Och allt blinkar!.

Men för många LAN:are slutar det inte där. Det handlar också om att ”blinga” sig själv på olika sätt. Det är något som Tomas Borg tagit fasta på:

Vrål och kanon

Skulle man till äventyrs tröttna på att spela - ja, då kan man t ex få veta mer om svenska försvaret, för på plats finns Veronica Nordström, som är skolinformatör på Försvarsmakten. Kort sagt - det händer saker hela tiden på Elmia just nu!

Jobba mer - betala mer i skatt...

Glöm det där med att jobba mindre och betala mindre i skatt, för ska vi ha råd med vård, skola och omsorg i framtiden, då får vi jobba minst lika mycket som nu.

Det har i allafall det fristående nätverket Studieförbundet Näringsliv och Samhälle kommit fram till i en ny rapport.

När den presenterades idag i Jönköping, så var det bistra besked för alla som vill jobba mindre och betala mindre i skatt. Fför receptet är det motsatta, säger Arne Bigsten, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet

Ska Moraspöket skrämma HV?

Ikväll är det dags för HV71 igen. Och inför den matchen fick sportredaktionens Henrik Gustavsson en ljudgåta i Lasso - vad är det som låter?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".