Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 11/12

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 13.51
1 av 5
2 av 5
Erica Österlund ska cykla till OS i Kina. Foto:Niklas Weijhed/SR
3 av 5
Kenneth Hulth, vd för Svensk-ryska handelsbolaget (Foto: Anna Eriksson/SR)
4 av 5
Kenneth Hulth, t h, tillsammans med ryske industrimannen Valter Fot. (Foto:Anna Eriksson/SR)
5 av 5
Anders Josefsson, underläkare på kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov Foto:Anna-Karin Front/SR

Nyheterna granskar landstingets läkemedelspengar

Varje år pumpar läkemedelsbolag in miljontals kronor in i landstingets verksamhet.

Pengarna ska täcka upp för kostnader, som det innebär att testa nya läkemedel och de senaste åren har det varit en intensiv debatt om hur landstinget använder de här miljonerna.

Du minns kanske uppmärksamheten kring rättegången mot läkarna, som åkte på resa till Prag på läkemedelsbolagens kostnad.

Efter den resan skärptes reglerna, men trots det så fortsätter landstinget att använda pengar från läkemedelsbolag till rena nöjen för vårdanställda.

En granskning, som Nyheterna på Sveriges Radio Jönköping gjort, visar att pengarna bland annat gått till andra saker än det som de är ämnade för.

Men vad har de används till ? Peter Jernberg, reporter på Nyheterna:

Landstinget fortsätter alltså att använda pengar från läkemedelsbolag till nöjen för vårdanställda trots skärpta regler.

Nu kommer också krav på ännu hårdare regler kring hur landstinget ska användade här miljonerna, men kraven kommer från läkemedelsindustrin.

Peranders Johansson, moderat landstingsråd, kommenterar:

Svensk-rysk handel underlättas - från Eksjö

Idag är det populärt att utbyta erfarenheter och pengar, speciellt inom företagsvärlden. Stora globala projekt, som stöttas av kommunerna, är vad som gäller.

Nu ska till exempel ryska och svenska företag lättare få kontakt med varandra - och göra business. Det är åtminstone tanken, när ett svensk-ryskt handelscentrum slår upp portarna - i Eksjö!

Kenneth Hulth, som är vd för bolaget Svensk-ryska handelshuset, har startar det hela eftersom det varit svårt att göra affärer med Ryssland, men nu ska det bli lättare:

Vad händer med Fanerdun?

Förväntningarna var stora, när Kina kom till Kalmar! Ja, alltså när kinesiska företag etablerade sig i ett utställningscenter i Kalmar. Men hur har det gått?

Mediernas makt är stor - också för katastrofpengar

Världens katastrofdrabbade är beroende av vad medierna tar upp - Är det till exempel Olympiska Spel eller något annat stort evenemang, som upptar mediernas intresse - ja då minskar biståndet.

Det visar en avhandling, som nationalekonomen Thomas Eisensee gjort vid Stockholms Universitet.

Summa summarum: massmedier har mycket makt över hur mycket pengar, som kommer fram till olika katastrofområden.

Ny medicin testas för kortare förlossning

Det där med att föda barn är inte alltid det trevligaste man kan sysselsätta sig med! I alla fall inte om man ska tro alla skräckhistorier med koppling till förlossningssalar, som handlar om smärtor, kramper och panik.

Så att läkemedelsbolagen börjar ge sig in i kampen om att förkorta förlossningarna kanske inte är så konstigt, för det borde ju finnas en marknad! Och ett nytt läkemedel, som ska ge kortare förlossning, håller på att testas i en stor klinisk studie av blivande mammor i länet.

Nu annonserar man i pressen efter gravida, som vill vara med i studien.

Men Jenny Rosén, som ska ha sitt första barn i maj, vill inte vara med:

Erica är ute och cyklar...till OS!

Hon är egentligen dalkulla, men numera bor 22-åriga Erica Österlund i Jönköping. Och snart ska hon ut och resa, men hon tar varken flyg, tåg eller båt - hon tar cykeln!

Erica är tävlingscyklist och har varit med i landslaget, men kom inte med i OS-truppen. Så vad gör hon istället? Jo, hon cyklar de 1 100 milen till Kina!

Är Picasso bättre än hötorgskonst?

Vem är det egentligen som bestämmer vad som är ”riktig” konst och vad som är s k hötorgskonst?

Om det föreläser Bengt Brylde i Jönköping ikväll, Bengt Brylde som är docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Och frågan är förstås - hur många ”hötorgare” har han hemma på väggarna?

Fotbollsproffs i Spanien

Säg den kille, som INTE drömt om att vara fotbollsproffs. Och gärna då i varma Spanien, förstås! Men för somliga blir drömmen sann - för Tobias Englund t ex, som går tredje året på John Bauergymnasiet i Värnamo. Och han och andra fotbollskillar från skolan gör nu praktik som fotbollsspelare i Spanien - inte helt fel!


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".