Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 19/2

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 14.18
1 av 4
2 av 4
I åtta år har vi svenskar fått välja fonder själva flör en del av pensionspengarna. Men ändå säger de flesta att det är jobbigt och att de inte vet hur man ska göra. (Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX )
3 av 4
Maria Johansson (t v) och Kerstin Smedenfors har engagerat sig för en gömd flyktingfamilj, som utvisades till Kosovo. Foto: Karin Malmsten/SR
4 av 4
Victor Rojas (Foto: Johan Wiberg/SR)

Varför är det fortfarande så svårt att förstå PPM?

I tio år har Premiepensionsmyndigheten, PPM, funnits.
Och i snart åtta år har vi svenskar kunnat välja pensionsfonder själva för 2,5 procent av vår lön och annan pensionsgrundande inkomst.
Ändå är det fortfarande många som inte fattar hur man ska göra.

Och få verkar bli glada över de orange kuvert, som nu åter är på väg ut i våra brevlådor.

Många känner i stället frustration och uppgivenhet.

Nästan alla vi frågade hade alltså problem med hur de skulle tackla valet av pensionsfonder. Vilket kan bero på att det finns för många val att göra, menar Kristina Kamp, som är pressekreterare på PPM:

Och vad anser då politikerna om att många inte orkar eller vill ta tag i sina sparpengar?
Göte Wahlström, sitter i riksdagen för socialdemokraterna, Tobias Krantz för folkpartiet och båda arbetar med pensionsfrågorna i socialförsäkringsutskottet:

Gömd flyktingfamilj i Tånnö har satt fokus på Kosovo

Kosovo är i hetluften mer än någonsin i världspolitiken.
Men i Tånnö utanför Värnamo finns en grupp, som har haft Kosovo i blickfånget sedan länge, efter att de har hållit en flyktingfamilj därifrån gömd.

Det var planerat en Kosovoeftermiddag i Tånnö i söndags och det råkade bli i samma stund som Kosovo deklarerar sin egen stat.

Maria Johansson berättar:

”Boknördar är också människor”

Irländska Maggie O’Farrells ”Du visste aldrig att jag fanns” och svenska Heidi von Borns ”Ett bländande ljus” - det var de två böcker, som Läseklubben tagit sig an till den här gången.

Läseklubben består av Ulla Frid, Björn Kohlström, Håkan Westman, programledare Ulla Strängberg och utnämndes - något vanvördigt kanske - idag till ”boknördar” av Lassos Martin Eriksson, men boknördar är ju också människor, hävdade han!

|

Sladjan: ”Därför älskar jag Champions League”

Ikväll, klockan 20.45, drar det igång.
Det är då de stora elefanterna dansar, det är då som giganterna skickar ut sina mest vältränade fotsoldater på arenorna och det är då som agnarna ska sållas från det berömda vetet.

Kort sagt så är det ikväll som fotbollens Champions League börjar på allvar och det är nu som fotbollsälskarna stänger in sig framför tv-apparaterna och drar ut sladden till telefonjacket för att inte bli störda.

Sladjan Osmanagic från Värnamo -fotbollsexpert på bland annat SVT och själv fotbollsfostrad i Värnamo Södra FF- förklarar varför Champions League är så kul:

Biblioteken ska vara mötesplats för unga

Det är viktigt att barn och ungdomar känner sig hemma på biblioteket även i framtiden.
För i dagens ungdomskultur med internet, så ska biblioteket vara i framkant och vara en mötesplats även i fortsättningen för de unga.

Det var utgångspunkten för framtidsprojektet ”2020 Mars Express” som pågått i 3,5 år och som avslutades i Gislaved idag.
I Jönköpings län har konsulent Lo Claesson på länsbiblioteket varit projektledare:

Svenska arbetarförfattare på export - till Kuba

De skildrade slitet och släpet i folkhemmet.
Det var snickrande män och matlagande kvinnor, som trängdes i små lägenheter och det var värme och glädje i kombination med hårda och tuffa tider.

Och nu ska de gamla svenska arbetarförfattarna iväg på export. Till ett kommunistiskt land!

Och den som ska plocka med sig gamla böcker av Moa Martinsson, Ivar Lo Johansson och Jan Fridegård och till Kuba, det är Jönköpingsförfattaren Victor Rojas, som tittade in i Lassostudion:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".