Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 4/3

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 13.43
1 av 7
2 av 7
Ingrid Carlsson, Hedvig Yngve, Elsbritt Nilsson och Rolf Magnevik vill att Gislaveds kommun ska dra sig ur länssamarbetet om färdtjänst och sjukresor. Foto: Karin Malmsten/SR.
3 av 7
Soptunnan hämtas av en sopbil med TVÅ olika delar. Foto: Jonna Lahdensuo/SR
4 av 7
Fr v Karina Huus, lärare på avdelningen för omvårdnad, Patrik Bengtsson, sjuksköterskestuderande på väg till USA och Åsa Bejdevi, internationaliseringskoordinator. Foto: Jessica Sonelius/SR
5 av 7
Thomas Johansson är ordförande i Vårdförbundet i Jönköpings län. Foto: Jessica Sonelius/SR
6 av 7
Fredrick Federley
7 av 7
Foto: Janeric Henriksson/Scanpix

Hur får man in nya stora tunnan i sopskåpet?

Jönköpings kommuns nya sopsorteringstunnor som nu börjat ställas ut i Trånghalla. I Lasso igår kollade vi den nya sopbilen, som hämtar upp sopor från soptunnorna med TVå olika fack - ett för brännbart och ett för rötbart avfall.

Men som en lyssnare påpekade: de nya tvådelade soptunnorna är litet för breda för att gå in i sopskåpen. Så vi tog en ny koll:

Gislavedsilska mot färdtjänst och sjukresor

Nu är många äldre i Gislaved på krigsstigen mot systemet med färdtjänst och sjukresor. De vill att Gislaveds kommun ska dra sig ur länssamarbetet.

Elsbritt Nilsson jobbade i många år inom äldreomsorgen i Gislaveds kommun. Hon är numera pensionär och arbetar ideellt inom handikappföreningarnas samarbetsorganisation. Och hon anser att varken sjukresor eller färdtjänst fungerar - detta på grund av brister i samordningen hos länstrafiken:

Och vad tycker då Jan-Peter Pettersson, planeringschef på länstrafiken, om att bli jämförd med en transportfirma som kör djur till slakteriet?

Svenska sjuksköterskor på export till USA

Efter 11 september-attackerna 2001 var intresset för att åka över och studera i USA lågt. Men nu har oron lagt sig och fler studenter vill ge sig iväg. Det märker man på Hälsohögskolan i Jönköping där bland andra sjuksköterskestudenterna får chansen att praktisera på amerikanska sjukhus.

Och där är de välkomna. Bristen på sjuksköterskor är nämligen alarmerande i USA.

Patrik Bengtsson studerar till sjuksköterska och nästa termin ska han till South Dakota i Brooklyn:

När svenska sjuksköterskor drar iväg utomlands, så är det oftast till Norge och Danmark. Men även USA är ett land som väcker intresse. För där råder alltså stor brist på sjuksköterskor och myndigheterna försöker ragga folk utomlands, bland annat från Sverige.

Och det här är bra för svenska sjuksköterskor. Det säger Thomas Johansson, som är ordförande för Vårdförbundet i Jönköpings län:

Vem ska bestämma hyrorna i framtiden?

Idag görs hyrorna upp i förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen - eller allmännyttan som man säger.

De förhandlingarna sätter i praktiken hyrestaket för alla bostadsbolag - de blir alltså hyresledande och andra får följa efter . Men hur blir det i framtiden?

Lasso ställer frågan till Anders Wall, förhandlingsombudsman i Hyresgästföreningen och Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot:

Även katter kan få atrros

Att älde människor drabbas av ledsjukdomen artros är vanligt, men att katter också kan få sjukdomen är något nytt för många, såväl kattägare som veterinärer.

Så mycket som var fjärde katt, som har kommit upp litet i åren, får artros, hävdar Katarina Eliasson, klinikveterinär på djursjukhuset i Jönköping:

Utbildning för att bättre ta hand om ”Ester”

Vi kan kalla henne ”Ester” - genomsnittskvinnan som tas omhand i sjukvården, av hemtjänsten och på äldreboendet...

Men hur ska alla olika led, som tar hand om ”Ester” bli BÄTTRE på att göra det?

I Nässjö samlades idag ett stort antal undersköterskor för att utbildas i just detta. En av organisatörerna är Gunilla Wivast, vårdenhetschef på medicinkliniken i Eksjö

Martin satte 59 spikar - i rad...

Nä, Martin Sjöberg är inte snickare. Han spelar bangolf! Och det är en sport som vi inte så ofta pratar om i Lasso, men som i alla fall tydligen utövas av programledaren:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".