Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso fredag 25/4

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 16.43
1 av 4
2 av 4
Stanko Mitrovic och Svetlana Savkovic är två av dem som är osäkra på vilken sida av gång -och cykelvägen man egentligen går på. Foto: Marcus Carlehed/SR)
3 av 4
Stig-Arne Tengmer. Foto:Jessica Sonelius/SR
4 av 4
Far och dotter ställer ut tillsammans på Smålandskonstarkiv. Ulf och Miriam Aschan insprierar varandra. Foto: Karin Malmsten/SR.

Få vet sin plats på gång- och cykelvägen

Höger eller vänster, nej, höger, nej, vänster... Ja, vilken sida är det egentligen man ska gå och cykla på, när man är på en gång-och cykelväg? Det här är uppenbart svårt för många. Det visar sig inte minst nu när vårsolen visar sig och många längtar ut. Vem har inte träffat på nån som gått rakt mot en när man är på promenad?!

För att en gång för alla klargöra vad som gäller gav Lasso sig ut på en av Jönköpings gång- och cykelvägar med Mattias Holmkvist från trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Gratis datorer till eleverna - ingen muta enligt gymnasiechefen

Alla elever som börjar gymnasiet i Gislaveds kommun får från och med i höst en bärbar dator i present. Det måste väl vara en muta för att locka eleverna att stanna kvar i den kommunala skolan? Nej då. Enligt gymnasiechefen Mats Spånberg är datorerna en väg till en bättre utbildning.

Oklippt - med chefen på Långanässkolan

Dagens gäst i Oklippt var Stig-Arne Tengmer, 57 år. Han bor i Taberg, är gift med Hillevi, har två vuxna barn och fyra barnbarn. Chef för Långanässkolan i Eksjö - ett behandlingshem för ungdomar. Han har i botten en teologiutbildning och jobbade förr i missionskyrkan, men bytte så småningom bana. Stig-Arne Tengmer är utsedd av regeringen att utreda skydd och stöd för barn och ungdomar som far illa. En utredning som som ska anpassa lagarna till det samhälle vi har idag.

Stig-Arne är, enligt hustrun Hillevi, en person som alltid har något på gång, han har ständiga visioner och drömmar, är nyfiken och mycket omtänksam. Men han är ofta på resande fot..

En vårdstrejk i Jönköpings län kommer allt närmre

24 500 - det är genomsnittslönen för sjuksköterskorna i Jönköpings läns landsting. Och sjuksköterskorna som har minst tre års akademisk utbildning vill ha mer. Kollegor från andra landsting i Sverige strejkar ju redan och den 5 maj är det dags för sjuksköterskorna i Jönköpings län. Och allt pekar på att det BLIR strejk här, det säger personaldirektören Mats Hoppe som tillsammans med övriga chefer just nu arbetar för fullt med förberedelser inför strejken.

Två konstnärer, två generationer, två temperament

Ibland brukar man säga att gammal är äldst, men inte fallet med far och dotter Aschan. I helgen är det vernissage för deras gemensamma utställning på Smålands konstarkiv i Värnamo. Och pappa Ulf säger att han har utvecklats som konstnär på äldre dagar, sedan han sett sin dotter Miriams skapande. Och dottern ville verkligen ställa ut ihop med pappa. Utställningen pågår till och med den 18 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".