Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 8/9

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 12.13
1 av 3
2 av 3
Barbro Westerholm, liberala seniorer, tror att pensionärernas situation håller på att förbättras. Foto: Helena Strömblad/SR
3 av 3
Anna Sundin och Kerstin Cewers har jobbat tre år med boken Det Vita Slottet vid Vättern.

Borta ur registren i 26 år

Vem är han, den 58-årige man som misstänks för att under nio års tid ha misshandlat och stängt in en MS-sjuk kvinna i en campingstuga i Bruzaholm?

I 26 år har 58-åringen varit försvunnen ur alla myndighetsregister - dödförklarad blev mannen i slutet av 2006.

Polisen arbetar just nu hårt för att fastställa 58-åringens riktiga identitet. Enligt Christer Edlund, kriminalkommissarie i Eksjö, är fallet unikt.

På Höglandssjukhuset utreds nu om MS-sjuka kvinnan, som tros ha hållits instängd i campingstugan i Bruzaholm, haft kontakt med sjukhuset.

Hans Gränefelt är sjukvårdsdirektör på Höglandssjukhuset. Han framhåller vikten av sekretessen och att skydda den personliga integriteten för patienterna.

Skattesänkningar för pensionärerna

Alliansregeringen har satsat hårt på jobblinjen, och skattesänkningar för de som har jobb har kommit med jämna mellanrum.

Men pensionärerna har varit kritiska, eftersom de inte fått ta del av det som kallas jobbavdrag. Men i budgetpropositionen som kommer snart utlovas skattesänkningar för de pensionärer som har det allra sämst ställt, och det skulle betyda 200 kronor mer i månaden.

Men för många slutar skatteavdraget på ungefär 68 kronor i månaden. Det är inte ens en lunch ute.

Barbro Westerholm är riksdagsledamot för folkpartiet (fp) och tidigare ordförande för Sveriges Pensionärsförbund. Numera är hon ordförande för nätverket liberala seniorer. Och hon menar att det är ett steg i rätt riktning.

Metaforer i språket

I dag reder vi ut metaforer och bilder med vår språkvårdare Eva Göransson. Sådant som att beskriva en människa med potatisnäsa, blomkålsöra och tjurnacke.

Eller, varför lampan har en fot och svampen en strumpa. Och varför säger man ekorrögon, kanintänder och att någon är pigg som en mört?

Junexandan i ny bok

Tjusiga kläder, moderna kläder, kläder med god kvalitet. Så tänker nog många när man talar om Junex. Konfektionsfabriken som låg i Huskvarna och som har anor från 1920 talet.

Idag lanseras den nya boken om Junex ”Det vita slottet vid Vättern”, baserad på det omfattande arkivet om Junex och intervjuer med många som var anställda en gång i tiden.

Och många av de som jobbade på Junex minns tillbaka på tiden med glädje. En av dem är Essy Carlsson som var sömmerska på Junex. Hon köpte ett exemplar av boken idag.

Stopp för blåtungevirus kräver enorm insats

Larmet om att virussjukdomen Blåtunga upptäckts i en kobesättning i Halmstadstrakten har fått Jordbruksverkets veterinärer på fötter.

Med utgångspunkt från gården där smittan upptäcktes kommer flera veterinärteam i veckor framöver att vaccinera och ta prover på kor och får.

Smittan sprids med svidknott, därför räcker det inte med att isolera gården där smittan finns, förklarar Håkan Henriksson, distriktsveterinär på Jordbruksverket i Jönköping.

Att spridningen sker med insekter gör också att insatsen för att få stopp på blåtungeviruset är den mest omfattande som Jordbruksverket någonsin gjort.

Få tyst på eländet - stark installation på väg till länet

”Få tyst på eländet!”. Så kallas en installation som imorgon kommer till Hoppets torg i Jönköping.

Bakom kampanjen ligger organisationen ”Läkare utan gränser”, som med hjälp av ljudillustrationer vill uppmärksamma förbipasserande på hur människor i världens vålds- och konfliktdrabbade områden har det.

Redan idag visades ”Få tyst på eländet” i Linköping och det som bland annat spelas upp är ljudet från ett barn som blivit våldtaget.

Tränarbyte troligen positivt för J-Södra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".