Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasse - 50 år på samma företag

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 14.15
1 av 2
Vd Göran Hansson uppvaktade och delade ut blommor, när Lars Lindvall varit anställd i 50 år. Foto: Marie Gyllensten / Värnamo Energi
2 av 2
Foto: Marie Gyllensten / Värnamo Energi

Onsdag 2 september 2009
Idag är det vanligt att byta jobb eller vara anställd på ett bemanningsföretag. Så Lars - Lasse -Lindvall i Värnamo är något av ett unikum. Få har, som han, arbetat i 50 år hos en och samma arbetsgivare!

Han var 15, hade redan jobbat i skogen i ett och ett halvt år, när han fick jobbet på Värnamo elverk. Och  han var inte rädd för att hugga i med spaden och gräva. På den tiden fanns det ju inte en enda grävmaskin...

Senare blev han elektriker och har under åren kunnat följa teknikutvecklingen. Idag har han dock slutat gräva - sitter vid datorn och är adminstratör.

Lasse Lindvall minns det som igår, hur han anställdes:

Under de år som Lasse arbetat på Värnamo Energi har företaget gått från att vara en monopolverksamhet för eldistribution till att bli ett affärsdrivande företag på en avreglerad elmarknad.

Företaget har breddat sin verksamhet till att även omfatta elhandel, fjärrvärme, gas, bredband och kabel-TV och antalet anställda har ökar från 13 till 45.

Lasses arbetsliv 1959 - 2009

4 maj 1959  Lars Lindvall börjar som hjälpmontör på Värnamo Elverk, som då enbart sysslar med eldistribution.
1960-62 Lars utbildar sig till elektriker vid Centrala Verkstadsskolan i Jönköping.
1984 Lars börjar jobba med fjärrvärme och företaget byter namn till Värnamo Energiverk.
1986 Företaget bygger ett gasnät och börjar sälja gasol till industrikunder.
1989 Värnamo Energiverk byter namn till Värnamo Energi AB.
1993 Lars blir gasföreståndare.
1996 Den svenska elmarknaden avregleras och det blir viktigt att skilja på elförsäljning (elhandel) och distribution av el (elnät). Dotterbolaget Värnamo Elnät bildas och bredbands-utbyggnaden påbörjas.
2006 Värnamo Energi lanserar kabel-tv tjänst i samband med att det analoga tv-nätet släcks ner. Företaget gör ett aktivt miljöval, övergår till att sälja 100 procent förnybar el från vattenkraft.
2007 Värnamo Energi köper fjärrvärmeverket i Värnamo från E-on. Lars börjar arbeta på fjärrvärmeverket, sysslar med utsläppsrätter, rapporter, statistik och tillstånd.
4 maj 2009 Lars Lindvall firar 50 år på Värnamo Energi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".