Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
2010-06-08

Hans hem var inte hans borg

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 16.04
Ola Pilhem blev av med sitt hem i Göteborg eftersom han jobbar i Jönköping. Foto Maria Rymell / Sveriges Radio

Ola Pilhem trodde att han satt säkert i sitt hem i Göteborg. Han hade kontrakt på en hyreslägenhet och skötte sig. Ändå blir han av med bostaden, efter en dom i Svea Hovrätt. Han jobbar nämligen i Jönköping.

Tror du att ditt hem är din borg? Att ingen kan säga upp dig från din hyreslägenhet om du inte missköter dig grovt?

Då är det bäst att du tänker om. För en dom från Svea Hovrätt ger bostadsbolagen helt nya möjligheter.

Ola Pilhem, journalist på Jönköpings-Posten, är den som enligt domen förlorat sin hyreslägenhet i Göteborg. Orsaken är att han inte anses behöva lägenheten eftersom han har sin fasta anställning i Jönköpings kommun, och en bostad där.

Men för honom är lägenheten i Göteborg just hans borg.

– Jag har bott där i tjugo år, så det är i stort sett hela mitt vuxna liv som jag bott i den lägenheten och jag trivs väldigt bra där. Det känns väldigt bittert säger Ola Pilhem.

Ola Pilhem utbildade sig till journalist för några år sedan. Han är från Göteborg och bodde där, men arbetsmarknaden för journalister är usel där och han sökte sig jobb på andra orter. Han fick en fast anställning på Jönköpings-Postens lokalredaktion i Huskvarna. Därför skaffade han sig en lägenhet i Jönköping, men har enligt honom själv tillbringat all ledig tid i Göteborg där han har sin släkt och sina vänner.

För drygt ett år sedan fick han brev från Familjebostäder i Göteborg, ett kommunalt hyresbolag. De undrade hur mycket lägenheten användes och vilket behov han hade. Han svarade och fick då beskedet att han skulle sägas upp från lägenheten. Det fanns andra som behövde den bättre.

Ola överklagade till Hyresnämnden och där fick han rätt, han skulle få bo kvar. Men Familjebostäder överklagade i sin tur till Svea Hovrätt som för några veckor sedan gav bostadsbolaget rätt. I domen konstaterar Hovrätten att Ola Pilhem är folkbokförd i Jönköping. Han använder visserligen lägenheten i Göteborg i stor utsträckning, men eftersom han inte visar några konkreta planer på att flytta tillbaka till Göteborg anses han inte ha det som heter skyddsvärt behov av lägenheten. Besittningsrätten gäller alltså inte.

För Familjebostäder i Göteborg är det här en viktig dom, som dessutom inte kan överklagas och därför kan bli vägledande i många liknande fall.

Den är viktig eftersom bostadsbristen i Göteborg är så stor, säger Katrin Amgarth, informationschef på familjebostäder.

– Vi har människor som ringer oss dagligen och i det läget är vi måna om att man faktiskt bor i våra lägenheter på det sättet att man faktist behöver bo där. Märker vi att det inte är så kan det bli så att  vi driver ett ärende med att man inte kan bo kvar där.

Hade Ola Pilhem i stället bott i Jönköping och veckopendlat till ett jobb i Göteborg hade det inte varit några problem enligt Katrin Amgarth.

Fall som de här är väldigt ovanliga enligt hennne, men Ola Pilhem är rädd att det här ska drabba andra eftersom det blir en prejudicerande dom.

Han är medveten om bostadsbristen i Göteborg, men då måste man bygga mer i stället säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".