Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
2010-10-13

Om barnet inte är friskt då...?

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 15.55
Det känns svårt när barn väljs bort, men vi måste vara professionella, säger barnmorskan Marita Wahlström. Foto: Håkan Montelius/SR

Sen april 2009 erbjuds alla blivande mammor i Jönköpings landsting att göra ett KUB-test, som man gör på fostret i magen för att bedöma hur stor risken är för att det har Downs syndrom eller någon annan kromosomavvikelse.

Fortfarande, efter ett och halvt år, är det ett kontroversiellt beslut. Ingen vet än om antalet aborter ökat. Men hur går det etiska resonemanget idag, när man vet så mycket mer om hur ett barn med Downs syndrom kan utvecklas?

Flera mammor, en barnmorska, en politiker och en FUB-ordförande, berättar hur de tänker kring KUB-test för alla.

När man började erbjuda KUB-testet till alla, inte bara de äldre kvinnorna i riskzonen, var det många som reagerade negativt. Många menade att fler föräldrar skulle välja att göra abort om de fick veta att fostret kunde ha Downs syndrom.

Testet görs redan vecka åtta

KUB-test (Kombinerat ultraljud och blodprov) är en metod för att beräkna sannolikheten för Downs syndrom. Testet består av ett vanligt blodprov och en ultraljudsundersökning där man mäter en tunn vätskespalt i fostrets nacke. Det genomförs i vecka åtta till tio av graviditeten.

Man kan inte säga helt säkert huruvida barnet har en kromosomavvikelse eller inte, men man kan säga om risken är stor eller liten. Och om man vill kan man därefter gå vidare och göra ett fostervattensprov för att mer säkert bedöma fostrets tillstånd.

Sex av tio vill göra testet

Fördelen med testet är att det är enkelt och helt ofarligt, till skillnad från ett fostervattensprov, där det finns ca en procents risk för missfall. Och sen april 2009 så är barnmorskorna skyldiga att informera alla blivande mammor om möjligheten att ta testet.

Men det är inte alla som vill göra testet, och även bland barnmorskorna var motståndet till testet stort när det infördes.

I nuläget är det ungefär 60% som väljer att ta testet, men huruvida det har lett till fler aborter eller inte går inte att säga i nuläget. Men antalet fostervattensprov som genomförs har minskat dramatiskt, sen man började erbjuda KUB-tester till alla.

Efterlyser en ny etisk debatt

Mia Frisk, snart kristdemokratiskt landstingsråd, erkänenr att det är en svår etisk fråga. Men hon menar att alla måset få göra testet om de vill, för landstinget kan inte göra någon skillnad på mammorna på grund av ålder. Dessutom minskar antalet riskabla fostervattensprov.

Anna-Lena Krook, ordförande i FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, efterlyser den etiska debatten igen, för nuförtiden så finns många metoder för att utveckla ett barn med Downs syndrom. Det borde de blivande föräldrarna få veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".