Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
Iskalla smålänningar

S A Andrée - öde som ännu fängslar

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 15.00
Iskall smålänning 3 S A Andrée
(5:50 min)
1 av 2
Ingenjör Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel vilar vid ett monument på Norra Begravningsplatsen i Stockholm utfört av skulptören Tore Strindberg som restes vid de tre polarfararnas gravsättning. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
2 av 2
Ingenjör Salomon August Andrée

Den i särklass mest välbekante av alla småländska polarfarare är förstås grännasonen Salomon August Andrée som år 1897 med ballongen Örnen gav sig av på sin ödesdigra färd mot Nordpolen. Expeditionen hördes aldrig av mer och först 33 år senare löstes mysteriet då resterna av Andrées projekt hittades.

Andrées ballongfärd mot Nordpolen tycks ständigt vara aktuell. Förra året kom t ex den på förhand så omtalade boken "Strindbergs stjärna" och under produktion för närvarande är en dokumentär av Bea Uusma Schyffert om hur Andrée, Strindberg och Fraenckel dog.

-Och häromveckan fick jag kännedom om att en amerikansk grupp spelat in ett album "The Journey" om Andrée och hans färd, några unga killar i Phoenix som är fascinerade av denna historia, konstaterar Håkan Jorikson på Grenna Museum.

Salomon August Andrée föddes i Gränna 1854, son till apotekaren Claes Georg Andrée och dennes hustru Gustafva Vilhelmina Heurlin. Han tog studenten i Jönköping 1870 och ingenjörsexamen vid Teknologiska Institutet i Stockholm 1874. Som ung arbetade Andrée vid flera småländska industrier, bl a Norrahammars bruk, Stillefors bruk och Spånhults mekaniska verkstad.

Tidigt var Andrée också intresserad av polarområde och under det första internationella polaråret 1881-82 var Andrée chef för den svenska forskningsstationen på Kapp Thordsen på Spetsbergen.

På 1890-talet fängslas den extremt teknikintresserade Andrée av ballongflygets möjligheter och han lyckas få fram pengar till sitt livs projekt, att flyga till Nordpolen. Den 11 juli 1897 startar ballongen Örnen från Danskön på Spetsbergen. Men Andreé hörs aldrig av igen och under de närmaste decennierna letar åtskilliga expeditioner och resenärer efter Andrée både i Ishavet, på Spetsbergen och i Sibirien. Bl a är den svenska expeditionen med fartyget Antarctic redan 1898 iland på Vitön där Andrées expedition slutgiltigt gick under ett år tidigare, men utan att hitta någonting. Först år 1930 påträffas resterna av expeditionen och föremålen fördes till Sverige och hamnade så småningom på museum i Gränna.

Andrées anknytning till Gränna var dock i själva verket relativt svag. Redan på 1870-talet har, cirka 25 år före Örnen-flygningen, hade familjen lämnat staden. Ändå har Andrées minne och namn i så hög grad förknippats med Gränna.

-Inte minst var det "Grännakungen", alltså fabrikör Axel Edvard Bolling (1876-1963) som tidigt insåg vilken potential Andrées minne och materialet från expeditionen hade. Den långa kampen för att Andrée-föremålen skulle hamna i Gränna leddes av honom, säger Håkan Jorikson.

Bolling ville även gärna att Andrée skulle begravas i Gränna men så blev det inte, utan 1897 års män vilar i en pampig grav på Norra Begravningsplatsen i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".