Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso 25/10 2005

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 17.09
1 av 6
2 av 6
(Foto:Abigail Sykes)
3 av 6
Pressens bild
4 av 6
Gerd Möller Foto:Karin Sellden
5 av 6
Maria Hörnsten (Foto: Martin Eriksson)
6 av 6

Bröstcancerkampanj ökar trycket på mammografin

Varje år i oktober är det dags för Rosa bandets kampanj för att uppmärksamma och bekämpa bröstcancer.
Överallt i butikerna kan man köpa små rosa band och ikväll kulminerar det hela med en gala i TV.

Och kampanjen fungerar. Det är alltid fler som besöker länssjukhusets Ryhovs mammografienhet under såna här kampanjer, säger vårdenhetschefen Marie Tunling.


Rosa bandet-kampanjen drivs ju av Cancerfonden och Bröstcancerföreningen ihop med andra samarbetspartners. Och den som drabbas av sjukdomen eller en anhörig till en som drabbats kan vända sig till informations- och stödlinjen på Cancerfonden. Ann Lindgren är sjuksköterska och ansvarig för stödlinjen, och hon vittnar också om att många fler hör av sig under kampanjmånaden.


  


Inspektion av skadligt buller på arbetsplatser och gym

Den här veckan kontrollerar Arbetsmiljöverket bullret i träningslokaler och tillverkningsindustri runt om i Sverige. Andelen arbetssjukdomar som beror på buller har nämligen ökat under de senaste åren.

I Småland, Blekinge och på Öland ska drygt 230 lokaler inspekteras.
En av dem som fått besök är R-Kås i Gnosjö som bland annat bockar metalltråd.

Peder Björklund är arbetsmiljöinspektör och han använder sig av en liten dosa när han mäter ljudnivåerna på företaget.


 

Inför sossarnas mastodontkongress

På lördag startar den socialdemokratiska partikongressen i Malmö. En sex dagar lång mastodontkongress! Lassos inrikespolitiske kommentator Arvid Lagercrantz ska naturligtvis bevaka den på plats och har en del förhandstips om vilka frågor som blir de viktigaste. Blir det skolan, välfärden, brott och straff eller energifrågan?

Tuffa hyresförhandlingar väntar

De kommunala bostadsbolagens medlemsorganisation SABO vill höja hyran med 2,9 procent nästa år. Det skulle i snitt betyda en höjning med 135 kronor i månaden för en trea. Hyresgästföreningen däremot vill sänka hyran! Gerd Möller, regionchef för Hyresgästföreningen Småland-Blekinge, tror det blir tuffa hyresförhandlingar nu.

Hon berättar också om sidbytet - i december blir hon regionchef för Riksbyggen!

”Vi vägrar hålla tyst” - kampanj mot tystnaden på arbetsplatsen

Nästan varannan svensk är rädd för att kritisera sin arbetsgivare, enligt en undersökning som fackförbundet Seko låtit göra, och nu vill Seko få fler att våga träda fram och berätta om missförhållanden eller orättvisor på jobbet. Idag startade den riksomfattande kampanjen ”vi vägrar hålla tyst”, och i Jönköping gick Maria Hörnsten, ombudsman från Seko, omkring och delade ut information till förbipasserande.

Enligt Temo-undersökningen som Seko initierat, svarade 54% av offentliganställda och 43% av privatanställda att möjligheterna att framföra kritik har minskat.

På frågan ”vågar du framföra kritik?” svarar 14% ”absolut inte”, 30% ”nej, knappast”, 36% ”kanske” och bara 19% ”ja, absolut”.

Janne Rudén, förbundsordförande i Seko, och Annelie Löfqvist, direktör på Sveriges kommuner och landsting, ansvarig för arbetsgivarpolitiska frågor, diskuterar varför så många anställda inte vågar säga sin mening på jobbet.

”Turkiska flaggan en stark symbol för folket”

Två unga killar från Nässjö misstänks för att ha skändat den turkiska flaggan. De var på semester i Turkiet, och säger till Nyheterna att de bara drog i ett snöre till en flagga. Men för de turkiska myndigheterna är det här mycket allvarligt. Den ena nässjökillen, som är 18 år, hålls kvar i Turkiet, medan den andre fått åka hem. Han vill inte kommentera det hela, och inte heller familjen till killen som hålls kvar i landet.

Merter Kösebas i Jönköping, som har turkiskt påbrå och besöker landet varje år, berättar varför det är så allvarligt att skända den turkiska flaggan.


”Vattenkul” ska få överviktiga barn att röra sig mer

Nu har de första barnen börjat simma och leka bort sin övervikt på Rosenlundsbadet i Jönköping.

Det är Jönköpings simsällskap JSS som dragit igång sitt projekt Vattenkul där överviktiga barn ska få lära sig att röra på sig.

Och de första grupperna har fått prova på lite all möjligt, berättar projektledare Christer Junefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".