Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 1/11 2005

Publicerat onsdag 2 november 2005 kl 06.05
1 av 3
2 av 3
Foto: Stefan Hyttfors, Pressens bild
3 av 3

Miljöfarliga ämnen finns i din tandkräm

Vet du om att din tandkräm kan innehålla det miljöfarliga ämnet triclosan?
Konsumentföreningen Stockholm går nu ut och vädjar till butikerna att plocka bort tandkräm med triclosan från butikshyllorna.
Och konsumentföreningen får medhåll av docent Lill-Kari Wendt, som är klinikchef på Munhälsan vid Jönköpings läns landsting, trots att triclosan kan motverka tandköttsproblem.

Olof Holmer är vd för KTF, Kemisk-tekniska Leverantörförbundet, som är en bransch-organisation för bland annat tandkrämstillverkarna.
Han säger att de inte alls kommer att ta bort triclosanet från tandkrämen. Den är bra, säger han.

Arvid på plats på sossarnas kongress

Hur går det för socialdemokraterna från Jönköpings län på s-kongressen i Malmö? Lassos inrikespolitiske kommentator, Arvid Lagercrantz, har lyssnat under veckan.

S-debatt om föräldraförsäkringen som delar kongressen

Två av länets socialdemokrater som just nu är på s-kongressen i malmö, har helt olika åsikter i dagens stora fråga på kongressen: hur föräldraförsäkringen ska se ut i farmtiden.
Riksdagsledamoten Martin Nilsson från Gislaved vill ha kvotering, medan Karin Rehnblad, socialnämndens ordförande i Jönköpings kommun, håller på partistyrelsen att inte ändra på dagens regler.

Ingen vapenlicens till Smålands Karoliner

I Nyheterna idag berättades att föreningen Smålands Karoliner inte fått vapentillstånd för att skjuta krutladdningar med flintlåsmusköter.
Kammarrätten har sagt nej, och nu hoppas karolinerna att deras vapentillstånd tas upp i regeringsrätten. Lasso ringde upp
Roland Sandberg i Vetlanda, befälhavare i Smålands Karoliner och frågade - är det slutdundrat om Smålands Karoliner inte får vapenlicens?

Vårdgarantin kritiseras redan första dagen

Vårdgarantin, som börja gälla idag, innebär att du ska kunna få träffa en läkare inom sju dagar när du kontaktar en vårdcentral. Behöver du specialistvård, har du rätt till det inom 90 dagar, och säger specialistvården i sin tur att du behöver behandling, ska den påbörjas inom ytterligare 90 dagar, annars ska landstinget ordna plats på annan ort. Men redan första dagen får vårdgarantin kritik, av moderata landstingsrådet Peranders Johansson.

 Köptes för 100 kronor, såldes för 112.000!

På ett år steg huset i värde med tusentals procent!
Det handlar om ett hus i Äng utanför Nässjö.

Lassos Peder Losten berättar historien.

 


Test på internet innan man får mönstra  

Nu har ett nytt förslag tagits fram till besparingar inom försvaret. Bland annat ska 100 miljoner sparas på värnplikten.

Antalet värnpliktiga som mönstrar ska minska från 50.000 till 25 000. Och de som ska väljas ut, måste först göra ett test på internet. Enligt förslaget ska dom 18-årig grabbarna själv gå in på en hemsida istället för att åka till en testdag i försvaret och på hemsidan ska man fylla i hur motiverad man är, och hur man mår.

Men det här är en urvalsmetod som kan slå fel, tror Thomas Lööf, informationschef på Ing2 i Eksjö. Ingen match är enkel i elitserien

Leksand-HV 71, bottenlag mot topplag... enkel match eller? Nej, inte alls säger Radiosportens Björn Geijer, som följer elitserien noga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".