Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 15/11

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 18.02
1 av 4
2 av 4
Invardrare lär sig om trafik Foto: Peder Losten
3 av 4
Dennis Gieselman, 1,5 månad (Foto:PRIVAT)
4 av 4
Foto: Hasse Holmberg, Pressens Bild

Utan tusenlappar minskar brottsligheten - eller?

Ett sätt att minska svarta affärer och rån, är att stora sedlar som tusenlappar och femhundringar tas bort som betalningsmedel.

Det anser ekonomerna på finansinspektionen. På sikt vill finansinspektionen ta bort hundralapparna också.

Lennart Gustavsson är polsiens förundersökningsledare för värdetransportrånet i Jönköping i fredags, och han välkomnar ett samhälle utan tusenlappar och femhundralappar.

 

Vad tycker folk i bankomatkön om ett samhälle utan stora sedlar?

Skulle det penninglösa samhället minska även skattebrottsligheten? Skulle skattemyndigheten kunna avslöja fler brott om sedlarna försvann?

Magnus Gustafssson är skatteinformatör i Jönköping

Finansinspektionens förslag om att 1000-lappar och femhundringar ska bort för att minska brottsligheten, har fått många lyssnare att ringa till insändartelefonen.

Kulturkrockar även i trafiken

Många invandrare kommer från länder där regler och vanor i trafiken ser helt annorlunda ut än i Sverige. Ofta är kraven för att få körkort mycket lägre än här. De kan till och med säljas som vilken vara som helst.

För att uppmärksamma de här problemen har NTF i Jönköping tagit hjälp av polisen och kommunala vuxenskolan. Just nu pågår en kurs där man lär ut grunderna i svenskt trafikvett för nya svenskar.

Ayse Özer, kurdiska från Turkiet, hennes dotter Dilára, och Aywas Abdulkadír från kurdiska Irak går kursen där NTF:s Åke Qvarnström tar hand om en grupp.

Marcus och Nina chattar om bäbisen
Hur kan man som pappa vara delaktig i sitt nyfödda barns utveckling och dess vardag efter de första tio dagarnas pappaledighet?
Det var reklamakaren och förre SR Jönköping-medarbetaren Marcus Gieselmans dilemma när hans son Dennis föddes för 1 1/2 månad sedan, och han skulle börja jobba igen.
Marcus lösning var att utnyttja den nya tekniken genom att installera ett chatprogram hemma och på jobbdatorn, för att hålla ständig kontakt med hemmet.

Länsstyrelsen vill ha tips om kartellbildningar

På Länsstyrelsens hemsida uppmanas upphandlare i offentliga sammanhang (kommuner, myndigheter etc) att ”tipsa oss om karteller”. Kan inte det uppfattas som angiveri?

Jan Enler, avdelningsdirektör på Länsstyrelsens regionalekonominska enhet, svarar på den och andra frågor.

Känd åklagare vill göra politisk karriär i folkpartiet
Sven- Erik Alhem, känd överåklagare i Malmö, och dessutom Visingsöbo så ofta tiden tillåter, nöjer sej inte med att uttrycka sina åsikter som fri debattör utan har nu också politiska ambitioner!
Han sällar sig till kända debattörer som siktar på en riksdagsmannapost vid valet nästa år.

”Göran Perssons alltmer presidentlika stil”
Landets statsminister Göran Persson har ju länge kallats HSB - Han Som Bestämmer - men kanske mest i tysthet och av journalister och eventuella politiska motstpåndare.
Men nu pratas det alltmer öppet, också inom socialdemokraterna, om Göran Perssonsalltmer presidentlika ledarstil . Lassos inrikespolitiske kommentator, Arvid Lagercrantz, kommenterar den numera öppna kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".