Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 1/12

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 17.32
1 av 6
2 av 6
Malin Johansson och Niklas Karlsson är två av dom drabbade. Foto: Pablo Dalence.
3 av 6
Statsminister Göran Persson på väg till riksdagen för torsdagens frågestund. De flesta frågorna handlade om Katastrofkommissionens rapport som kom tidigare under dagen. Foto: Henrik Montgomery/PrB
4 av 6
Ulla Ekvall och Sölve Hjalmarsson. (Foto: Ann-Sofie Karlman och Karin Malmsten)
5 av 6
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX COPYRIGHT PRESSENS BILD
6 av 6
Sylvia Roskvist präst i Svenska KyrkanFoto: Ann-Sofi Karlman

Hård kritik efter Tsunamikatastrofen

Statsminister Göran Persson bär huvudansvaret för att regeringens krisarbete brast vid tsunamikatastrofen. Det slår katastrofkommissionen fast i sin rapport som presenterades i dag.

Listan på brister är lång. Bland annat får utrikesminister Laila Freivalds kritik för att utrikesdepartementet saknade krisberedskap. Inom UD var det inte klart vem som var högsta ansvarig och chefer stannade borta och ledde arbetet via mobiltelefon mm.

Kommissionen får medhåll av Eva Fredriksson i Gnosjö, som var där på semester. Hon berättar att hjälpen var obefintlig de första dagarna efter tsunamin.

Familjen Fredriksson satt på en båt i vattnet utanför Phuket när tsunamins vågor kom. Hela havet höjdes. Men eftersom deras båt var försenad, så hade de inte hunnit lägga till vid stranden och alla sex i familjen klarade sig oskadda. Men de såg förödelsen på stranden och kaoset. Eva Fredriksson berättar:

Hemma i Sverige arbetade också människor med att försöka tyda och få fram information om katastrofens omfattning. I varje län satt krisberedskapsgrupper som förberedde sig på att möta drabbade och anhöriga. Ulla Ekvall är beredskapschef på landstinget i Jönköpings län och Sölve Hjalmarsson är sjukhuspräst i Värnamo och också dom menar att det var svårt att få rätt uppgifter kring katastrofens omfattning:

Brand på Råslätt

I natt brann det i en trappuppgång på Råslätt i Jönköping. 50 studenter fick evakuerade från sina lägenheter och sex fick fick föras till sjukhus.

Två av dom drabbade studenterna är Malin Johansson och Niklas Karlsson som fick minst sagt ett dramatiskt uppvaknande i natt:

Under eftermiddagen har arbetet med att återställa så många lägenhetr som möjligt och de flesta ska kunna flytta tillbaka under kvällen. men den lägenhet där branden startade är helt förstörd berättar Annika Harrysson som är områdeschef på Råslätt:

Årets julklapp - ett pokerset

Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut presenterat Årets Julklapp. Tidigare år var det varit mobiltelefoner, kokböcker, DVD-spelare och i år är det ett POKERSET, något som förvånar vissa handlare:

Junexanställda på återträff i Jönköping

För 30 år sedan hade länet konfektionsindustri sin storhetstid bla med Junexfabriken i Huskvarna. Idag var det en återträff för drygt 100 anställda på den gamla Junexfabriken och det var en riktig feststämning när vår reporter Peder Losten besökte återträffen:

I mitten av 40-talet gjorde Junex en reklamsång med Junex-orkestern och Gösta Johansson som solist:

Världsaidsdagen

Idag är det internationella världsaidsdagen och i Jönköing håller RFSL och Svenska Kyrkan tillsammans en manifestation i Sofia kyrkan ikväll. Sylvia Roskvist präst i Svenska Kyrkan kom till lasso studion och berättade:

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".