Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 13/3

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 17.56
1 av 4
2 av 4
Bibbi Wangström berättar om livet efter hjärtinfarkten (Foto:Jessica Sonelius)
3 av 4
Ann-Katrine Roth. Foto:Karin Selldén
4 av 4
Idag annonserar forskare i lokalpressen efter folk som köpt eller sålt sex.

Bibbi Wangström om livet efter hjärtinfarkten

Varje år drabbas nästan 1000 länsbor av hjärtinfarkt, en upplevelse som förändrar livet för de flesta.

Det har gått ett och ett halvt år sen Bibbi Wangström från Huskvarna drabbades. Spåren efter hjärtinfarkten är fortfarande tydliga.

Tjeckiska Hanna följer rättegången mot adoptivföräldrarna

Idag avslutas den uppmärksammade rättegången mot de två föräldrarna från jönköpingstrakten som anklagas för att ha orsakat sin adoptivsons död.

Den lille treårige tjeckiske adoptivpojkens öde är något som berör och engagerar många.

Hanna Mattelova kommer från Tjeckien, precis som pojken gjorde. Just nu studerar hon i Jönköping och hon har följt varje händelse kring fallet.

Vad säger ex-jugoslaver i Sverige om Milosevics död?

Slobodan Milosevic var en av de mest framträdande politikerna på Balkan de senaste årtiondena.

Han var president i Serbien 1989-1997 och i Jugoslavien 1997-2000. Men 2001 tog den politiska epoken med Slobodan Milosevic slut, efter att han gripits misstänkt för krigsförbrytelser och för mörkning av bevis. Sedan dess har han suttit i FN-häktet utanför Haag, när han inte har varit på rättegång i krigsförbrytartribunalen.

I och med hans död i lördags kommer han aldrig att bli dömd. Politiska reportrar och experter har analyserat det här, men åsikter från vanligt folk har det varit tunnsått med i nyhetsmedierna.

Lasso frågade därför några av länets exjugoslaver hur de reagerade på Milosevics död.

Långt ifrån jämställt på svenska arbetsplatser

”Jobba Jämt” heter ett TV-program på SVT som kanske inte alla har sett, men alla snackar om det. För fortfarande idag, år 2006, är jämställdhet något som retar upp.

Ann-Katrine Roth, en av de två programledarna i Jobba Jämt, jurist och jämställdhetskonsult, har besökt åtta arbetsplatser i landet, där det trots att man själva ansåg sig vara jämställda, fanns mycket att göra.

 

Sexhandeln i Jönköping ska kartläggas av forskare

Idag påbörjades annonseringen efter jönköpingsbor som köpt eller sålt sex, eller på annat sätt varit i kontakt med sexhandeln i stan.

Bakom annonsen står Jari Kousmanen, forskare vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, med specialintresse i just prostitutionsfrågor. Han har fått i uppdrag att kartlägga sexhandeln i Jönköping.

Holländare ska lockas till Gnosjö

I Gnosjö finns det gott om plats och dessutom behöver kommunen fler skattebetalare eftersom antalet invånare minskat på senare år.

I Holland råder motsatsen - där är det så trångt att det till och med ordnas emigrationsmässor för folk som funderar på att söka lyckan någon annanstans.

Så nu satsar Gnosjö på att locka holländare att flytta hit. På emigrationsmässan i Utrecht i slutet av förra veckan gjorde fyra representanter från kommunen reklam för Gnosjö.

En av dem är Erik von Morgan, som själv lämnade Holland och flyttade till Gnosjö för tolv år sedan. Han noterade att intresset var stort.

Belöning för den som tipsar om inbrottet

Vad skulle du göra om du haft inbrott i din lägenhet? TV:n stulen, stereon likaså, kläder borta och en allmän röra. För Sadat Karisik i Värnamo blev det här verklighet i början av mars.

Nu utlyser han en belöning på 10 000 kronor till den som kan ge upplysningar som kan leda polisen närmare tjuvarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".