Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 23/3

Publicerat torsdag 23 mars 2006 kl 17.59
1 av 4
2 av 4
Kent Enoksson, brandskyddskontrollant i Gnosjö och Värnamo. Foto:Karin Malmsten.
3 av 4
Eva-Karin Enwall, barnmorska som deltar i symposiet i Huskvarna idag. Folkhälsoinstitutets alkoholläkare Sven Andréasson. Olof Blix är överläkare på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 4
Bengan Jansson Foto:Karin Selldén

Utan brandskyddskontroll inga försäkringspengar om det brinner

För två år sen kom en ny lag som innebär att alla som någon gång eldar hemma, i t ex en kakelugn eller öppen spis, själva måste beställa en brandskyddskontroll av sotaren. Gör man inte en sådan, kan man stå helt utan ersättning från försäkringsbolaget om det skulle börja brinna.

Det hände till exempel flera husägare som eldade hårdare än vanligt under strömavbrottet efter stormen Gudrun.

Brandskyddskontrollant i Värnamo och Gnosjö är Kent Enoksson.

Rökförbud hemma i hyreslägenheten

Rökfritt på krogen har vi ju vant oss vid, men rökförbud hemma i den egna bostaden - är det nåt vi får vänja oss vid också?

I det kommunala bostadsbolaget Växjöhem kommer man att införa totalt rökförbud i ett hyreshus som ska byggas nu, berättar Växjöhems VD Monica Malmlöf.

Hyresgästföreningen i Växjö har sagt ja, det finns inga juridiska hinder mot att det skrivs in ett förbud mot rökning i kontraktet.

I inslaget också Vätterhems vd Kent Sandén och Lindens dito, Sven Nilsson.

Vad tycker folk på stan, vill de bo i ett helt rökfritt hyreshus?

Hur möter sjukvården den ökande alkoholkonsumtionen

Ju mer alkohol vi dricker i Sverige, desto mer ökar trycket på sjukvården...

Hur ska vården möta det?

Det är frågan på ett symposium i Huskvarna idag, där en rad föreläsare talar om alkoholens konsekvenser, både dom medicinska för patienterna och för vården som får mer att göra.

Vad är då alkoholrelaterad vård?

Den frågan kan Folkhälsoinstitutets alkoholläkare Sven Andréasson svara på.

Olof Blix, överläkare på Länssjukhuset Ryhov, på beroendemottagningen, förklarar hur sjukvården ska möta det ökande trycket, p g a ökad alkoholkonsukmtion i samhället.

Växterna klarar den långa vintern

Snön ligger djup, flera decimeter på sina håll i länet, och man kan ju undra hur hårt en sådan här vinter går åt våra trädgårdar?

Björn Aldén, på botaniska trädgården i Göteborg, menar att vi inte behöver oss för våra växter.


Bengan och dragspelet gästade Lasso

Bengan Jansson gästade Lasso-studion och pratade, spelade och sjöng - både framlänges och baklänges...Håkans snilleblixt gav pris i Brasilien!

För några år sedan stod målaren Håkan Petersson från Huskvarna åtskilliga meter upp i luften och målade fönster på ett nybyggt hus i Jönköping. Och när han stod där fick han plötsligt en idé i huvudet. Det handlade om ett skyddsräcke för målare och fönsterputsare, som skulle hindra de från att falla till marken.

Den idén har nu utvecklats och skyddsräcket som kan ställas om för olika fönstermodeller finns nu i tillverkning. Och uppfinningen har gett honom ett pris av en stor internationell organisation som jobbar för bättre arbetsmiljö. Och priset får Håkan Petersson i Brasilien den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".