Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 24/5

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 17.03
1 av 4
2 av 4
Advokat Anders Berggren och Bobbys mamma. Foto Calle Jismark / Scanpix
3 av 4
Tropikhuset. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 4
Ragnar Birgersson. Foto: Kjell Ahlkvist.

Tre olika versioner om vad som hände Bobby

På rättegångens sista dag i Eksjö idag så hördes tre olika versioner om vad som hände Bobby. Det var åklagaren, mammans advokat och hennes sambos advokat som var och en ville lägga fram orden så att just deras version blev den mest trovärdiga.

Martin Eriksson rapporterar om slutpläderingarna från Eksjö:

En lång rättegång är över. En rad vittnen har hörts, sms-bevis har lagts fram och bilder har visats. Vad händer nu? Vem är det som bestämmer om Bobbys mamma och hennes sambo har gjort sig skyldiga till mord? Om hon var ett offer? Eller om hon var drivande? Eller om ingen av dem hade uppsåt att döda?

Lasso frågade advokaten Bengt Svegfors - vem är det som bestämmer?

Anebypräst lämnar Sydafrika efter fyra år

I nästan fyra år prästen Anders Göransson från Aneby bott och levt i Sydafrika. Ett land som har varit väldigt segregerat, men där utvecklingen är på väg framåt. Till skillnad från Sverige, som har varit enhetligt, men där klyftorna mellan olika människor bara växer. Så beskriver han landen själv.

Hör om Sydafrika, om Sverige, om att bo borta och att flytta hem igen. För nu har han bara ett par veckor kvar i det land han tillbringat de fyra senaste åren i - Anders Göransson.

250 djur tvingas flytta från Tropikhuset

Tropikhuset i Jönköping har under många år varit en glädje för både förskolebarn, äldre skolbarn och vuxna. Där har man kunnat se djurarter som man inte normalt kommer i kontakt med i Sverige.

Men nu är det slut med det. Ägaren Ragnar Birgersson stänger efter sommaren och skall nu helt och hållet vara pensionär.

Vi träffade honom uppe i - skrikhallen - som han kallar den.

Onkologchef: Nya riktlinjer ger bättre cancervård

Något som har varit på agenden den senaste tiden här i länet är - cancersjukvården. Det har slåtts larm om att den är orättvis inom länet, att den är sämre här än i andra regioner, det har kommit önskemål om cancervårdplaner och fler onkologer.

Och i går diskuterade politiker och medicinska experter från de tre landstingen i sydöstra sjukvårdsregionen den framtida cancervården vid ett möte i Linköping.

En som var med på mötet var Ursula Falkmer, som är verksamhetschef vid onkologkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Och enligt henne så kommer de riktlinjer som Socialstyrelsen nyligen föreslog att innebära mer samarbete mellan både sjukhus och regionerna i framtiden.

Och riktlinjerna är bra för länets cancervård, säger Ursula Falkmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".