Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Vaniljglass-sandwich med limesockrade jordgubbar saltrostade mandelspån

Publicerat fredag 2 juni 2006 kl 16.30

Malins efterrätt, vaniljglass-sandwich med limesockrade jordgubbar, jordgubbsskum och saltrostade mandelspån.

Till fyra portioner behöver du:
1 färdig sockerkakasbotten
4 kulor god vaniljglass
1 ask färska jordgubbar
1 lime
2 msk socker
½ dl flagad mandel
1 krm salt
1 krm vatten
1 gelatinblad
1 pkt frysta jordgubbar
1 äggvita
½ dl socker + 1 msk socker (till äggvitan)
1 dl grädde

Börja med jordgubbsskummet.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, mixa jordgubbarna med sockret och passera genom en sil. Ta upp gelatinbladet och smält det i en kastrull med lite av jordgubbspurén.
Vispa äggvitor och 1 msk socker till hårt marängskum. Vispa grädden.
Blanda ner jordgubbspurén i grädden och sist marängen. Häll upp i en strut som du kan spritsa ur.
Blanda mandelspån med salt och vatten, bred ut på en liten plåt och rosta i ugnen tills de blir gyllenbruna.
Rensa jordgubbarna och skär i mindre bitar, riv skalet av limen och blanda med sockret. Vänd jordgubbarna i limesockret.
Stansa ut runda glass-sandwichar av sockerkakan och lägg samman två skivor med vailjglassen emellan.

Lägg upp glass-sandwich och jordgubbar och spritsa ut jordgubbsskummet bredvid. Strö över rostade mandelspån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".